×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Eigen risico zorgverzekering niet omlaag in 2018

Eigen risico zorgverzekering niet omlaag in 2018

woensdag 5 juli 2017 - door Martine Kroezen

Eigen risico zorgverzekering niet omlaag in 2018!

Onlangs werd er in de Tweede Kamer gestemd over een wetsvoorstel van de SP, om het verplicht eigen risico van de zorgverzekering met 100 euro te verlagen. Uit de stemming kwam dat de meerderheid van de partijen tegen was. Dit betekent dat het verplicht eigen risico van de zorgverzekering in 2018 niet verlaagd wordt en dus weer minimaal 385 euro zal bedragen.

De stemming

Het wetsvoorstel werd afgewezen door de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Dit is opmerkelijk omdat het CDA en de ChristenUnie in hun verkiezingscampagnes nog aangaven het eigen risico van de zorgverzekering te willen verlagen. Omdat de partijen nu in onderhandeling zijn met de VVD en D66 over een nieuw kabinet, hebben ze vermoedelijk toch tegen gestemd. Het CDA en de ChristenUnie geven wel aan dat verlaging van het eigen risico een punt is dat zij zeker meenemen in de kabinetsonderhandelingen.

Het eigen risico

Onder het eigen risico valt het deel van de zorgkosten uit de basis zorgverzekering, dat u zelf betaalt. Dit bedrag kan zelf gekozen worden maar bedraagt dus minimaal 385 euro. Hoe hoger het eigen risico is dat u kiest, hoe minder premie u betaalt. Denk bij zorgkosten uit het basispakket, waar een eigen risico over berekend wordt, bijvoorbeeld aan kosten voor een ziekenhuisopname of kosten voor medicijnen. Overigens vallen een aantal zorgkosten uit het basispakket niet onder het eigen risico. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor een bezoek aan de huisarts of kosten voor kraamzorg.

Waarom wel verlagen eigen risico

Een argument om het eigen risico te verlagen of af te schaffen is dat iedereen in dit land de zorg verdient die hij of zij nodig heeft. Als men voor een bepaalde zorgbehandeling een gedeelte, of zijn hele eigen risico zelf moet betalen, is dit voor een grote groep mensen een aanleiding om deze zorg te mijden of uit te stellen.Veel mensen zijn van mening dat iedereen, ongeacht de kosten, de zorg moet kunnen krijgen die hij of zij nodig heeft. Een negatief gevolg van het uitstellen van zorg is ook dat de kans groot is dat deze mensen in de toekomst, door het uitstellen, juist extreem hoge zorgkosten gaan maken.

Waarom niet verlagen eigen risico

Hiertegen kost het verlagen van het verplicht eigen risico met 100 euro naar schatting al ongeveer 1,1 miljard euro. Daar komt bij dat mensen met een lager eigen risico eerder geneigd zijn van zorg gebruik te maken. De totale zorgkosten zullen hierdoor dus ook nog eens stijgen. Het is onvermijdelijk dat deze kosten op de een of andere manier opgevangen zullen moeten worden. Dit wordt dan waarschijnlijk gedaan door een stijging van de zorgverzekeringspremies of door een stijging van de belastingen.
 

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

De graaf zegt: op 9-7-2017 om 09:49
Ik vindt het een hoop geld.kan best wat lager.het is nog beter via je loon.
k vriezema zegt: op 8-7-2017 om 20:16
en als we nou eens die asielzoekers,migranten en gelukszoekers direct het land uit flikkeren, hoeveel miljard houden we dan over voor onze zorg. Mensen die het land opgebouwd hebben
inderwisch zegt: op 8-7-2017 om 18:55
wel omlaag er is geld genoeg
Henk zegt: op 8-7-2017 om 18:38
wat een leugens vertellen die partijen weer. stemmen mensen op 50 plus, kijken of die hun beloftes kunnen waarmaken.. wat een zooi en dat allemaal van ONZE centen.
vinkie zegt: op 8-7-2017 om 17:12
het verlagen van het eigen risico kost veel minder dan dat ze zeggen,je kan er niet vanuit gaan dat iedere verzekerde eigen risico betaald.als 60 % alles betaald is het bedrag 650 millioen en geen 1,1 miliard
Hj pouw zegt: op 8-7-2017 om 15:53
super nieuw bloed goede bedoelingen,en hopelijk goede adviezen straks bij de juiste keus Veel sterkte,en Sukses gewenst!
J. Kroezen zegt: op 8-7-2017 om 15:51
Prima informatie!