×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Een verplichte zwarte doos in de auto: vindt u dat een goed idee?

Een verplichte zwarte doos in de auto: vindt u dat een goed idee?

maandag 9 april 2018 - door Martine Kroezen

Een verplichte zwarte doos in de auto: vindt u dat een goed idee?

Volgens het Verbond van Verzekeraars moet er in iedere auto verplicht een zwarte doos komen. Deze zwarte doos kan er namelijk voor zorgen dat er na een ongeluk snel vastgesteld kan worden wat er gebeurd is en dat de aansprakelijkheid gemakkelijker bepaald kan worden. Dit zal zorgen voor een snellere (letsel)schadeafhandeling. Maar is zo’n zwarte doos echt nodig en hoe zit het met de privacy?

Wat is een zwarte doos?

Een zwarte doos, of in de officiële benaming een Event Data Recorder (EDR), is een chip in de auto die informatie opslaat over onder andere de snelheid, het rem- en rijgedrag en of het wel of niet dragen van de gordel. Zeer regelmatig worden de gegevens die de zwarte doos opslaat weer gewist. Wanneer er een ongeluk gebeurt, slaat het EDR-systeem alle gegevens tot de laatste secondes voor de crash op.
 

Steeds meer autofabrikanten bouwen tegenwoordig zelf ook EDR-systemen in hun auto’s. Deze systemen verzamelen vaak veel meer gegevens dan alleen de gegevens van de laatste seconden voor een ongeval. De fabrikanten houden de vergaarde data vaak voor zichzelf of verkopen de data aan andere partijen.

Hoe zit het met de privacy?

Een aantal politieke partijen hebben kritische vragen gesteld over het verplichten van een EDR-systeem of zwarte doos in alle auto’s. Zo’n zwarte doos kan namelijk afbraak doen aan de privacy van de bestuurder, stellen de partijen. Bas Filippini van de organisatie Privacy First sprak eerder bijvoorbeeld al zijn angst uit. Zo geeft hij aan dat men straks bijvoorbeeld bij een ongevallenanalyse een boete kan krijgen omdat de persoon in kwestie een aantal dagen voorafgaand aan het onderzoek te hard heeft gereden. Tevens stelt hij dat het nu in de rechtszaal ook al in het overgrote deel van de zaken duidelijk is wie de schuldige is en dat een verplicht EDR-systeem daarom niet nodig is. Tenslotte is bewezen dat sommige EDR systemen gehackt kunnen worden.

Voordelen voor de samenleving

Echter, er zitten ook voordelen aan het verplicht stellen van een EDR-systeem of zwarte doos in alle auto’s. Zo kan de aansprakelijkheid bij een ongeluk beter bepaald worden. Een goed voorbeeld hiervan is de zaak van een automobilist die in 2009 vier leden van een gezin dood reed. Door middel van het uitlezen van het EDR-systeem in de auto van de automobilist kon de politie achterhalen dat de automobilist 147 kilometer per uur reed, waar de maximum snelheid 30 kilometer per uur bedroeg.

Voordelen voor verzekeraars

Ook kan een EDR-systeem in alle auto's voordelen opleveren voor de autoverzekeraars. Deze EDR-systemen zouden verzekeraars in de toekomst de mogelijkheid kunnen geven voor meer innovatie. Met zo’n systeem kan het namelijk gemakkelijker worden om locatiegegevens te verschaffen. Wanneer locatiegegevens van de auto worden bijgehouden kunnen er autoverzekeringen komen waar men moet betalen per gereden kilometer in plaats van een vast bedrag per maand. Tevens kan het premiebedrag dan bepaald worden aan de hand van het rijgedrag. Hoe beter iemand rijdt, des te lager het premiebedrag is. Dit zou vooral voor veel jongere bestuurders een uitkomst kunnen zijn, omdat zij vaak een hogere premie moeten betalen.
 

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Frank Wiennneke zegt: op 25-4-2018 om 08:48
Prima zaak die zwarte doos, maar dat zeggen sommige andere Hollanders ook.. De rest van Nederland heeft teveel te verbergen zoals werkende uitkeringsfraudeurs, vreemdgaanders die hun partner belazeren , de belastingen ontduiken, en dan de zware criminelen zoals politici, het is persoonlijke, daarom weet ik zeker dat dit er nooit komt. Zou verplicht moeten zijn voor een eerlijker maatschappij!