×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Een schadeformulier invullen, hoe werkt dit?

Een schadeformulier invullen, hoe werkt dit?

donderdag 26 februari 2015 - door Maaike Buijsman

Betrokken raken bij een aanrijding is al vervelend genoeg. Wanneer moet u nu wel of geen schadeformulier invullen en welke informatie moet u invullen en aankruisen? Voor de verzekeringsmaatschappij is het belangrijk dat u het formulier zo volledig mogelijk invult om uw schade op een juiste manier af te kunnen wikkelen. Het zou zonde zijn als uw schade wordt afgewezen omdat het formulier niet juist is ingevuld.


Wanneer is het invullen van een schadeformulier noodzakelijk?

Als u een aanrijding heeft gehad waarbij een andere partij betrokken is geweest, dan dient er altijd een schadeformulier ingevuld te worden door beide partijen. Het schadeformulier bestaat uit een toelichting, een origineel schadeformulier en een doordruk van dit formulier. U vult met de tegenpartij het originele formulier in. Hierdoor drukt de informatie die u invult automatisch door op het schadeformulier wat hierachter aan vast zit. Maakt u gebruik van een geprint schadeformulier? Dan zal deze twee keer ingevuld moeten worden door u en de tegenpartij. Een geprint schadeformulier drukt namelijk niet door. Het is belangrijk dat beide partijen in het bezit zijn van een volledig ingevuld schadeformulier.


In principe is bij ruitschade, stormschade, brandschade, hagelschade,  inbraakschade, diefstal van het voertuig en aanrijdingen waarbij geen tegenpartij bij betrokken is geweest, een schadeformulier niet noodzakelijk.


De voorzijde van het schadeformulier

Op de voorzijde van het schadeformulier ziet u de cijfers 1 tot en met 15. Bij elk cijfer hoort informatie die u samen met de tegenpartij moet invullen. Loop alle stappen rustig met elkaar door en vul alles zo volledig mogelijk in.


Bespreek ook duidelijk met de tegenpartij wie zijn gegevens onder voertuig A invult, en wie onder voertuig B. Bij nummer 6 wordt gevraagd naar de gegevens van de verzekeringnemer. Bij nummer 9 wordt gevraagd naar de gegevens van de bestuurder. U vult bij nummer 9 altijd de gegevens in van de bestuurder op het moment van de aanrijding. Stond uw voertuig geparkeerd ten tijde de aanrijding en was er niemand aanwezig? Dan kunt u bij bestuurder dus niets invullen.


In het midden van het formulier ziet u nummer 12, aangegeven als “toedracht”. Hier kunt u het hokje/de hokjes aankruisen die van toepassing zijn. Zo wordt het voor de verzekeringsmaatschappij een stuk duidelijker om te beoordelen hoe de aanrijding is ontstaan. Onderin op het formulier kunnen beide partijen bij nummer 14, aangegeven als “mijn opmerkingen”, zelf nog een korte toelichting geven.


Als alle informatie volledig is ingevuld en beide partijen het eens zijn met hetgeen wat er op het formulier vermeld staat, dan moet het formulier door beide personen worden ondertekend. Na ondertekening kan het origineel losgescheurd worden van de doordruk zodat beide betrokkenen een eigen formulier hebben.


De achterzijde van het schadeformulier

Het invullen van de achterzijde van het schadeformulier wordt vaak vergeten door verzekerden. Toch is het erg belangrijk voor de verzekeringmaatschappij dat de achterzijde wordt ingevuld. Het invullen van de achterzijde kunt u rustig thuis doen. Hier heeft u de tegenpartij niet voor nodig. Door het invullen van de achterzijde van het formulier, maakt het dat het schadeformulier úw formulier wordt.


Op de achterzijde van het schadeformulier wordt veel informatie gevraagd, maar niet alles is even belangrijk. De belangrijkste acht punten die ingevuld moeten worden zijn de volgende:

 1. Verzekeringnemer

 2. Bestuurder

 3. Schade aan uw motorrijtuig

 4. Politie

 5. Slachtoffers

 6. Omstandigheden tijdens voorval

 7. Aansprakelijkheid

 8. Datum en handtekening


Denkt u er wel aan dat u alle informatie invult die onder deze punten vallen? Voorbeeld: De gegevens die onder verzekeringnemer vallen zijn naam, rekeningnummer, beroep, loondienst/zelfstandig en recht op aftrek BTW.


Als u de achterzijde van het formulier ook heeft ingevuld kunt u deze naar uw verzekeringsmaatschappij of assurantietussenpersoon toesturen. Die kan uw schade dan verder in behandeling nemen.


Waar moet u nog meer op letten?

Tot slot geven wij u nog een aantal tips die u kunt gebruiken als u betrokken raakt bij een aanrijding en een aanrijdingformulier moet invullen:

 1. Als er een discussie ontstaat tussen u en de tegenpartij tijdens het invullen van het schadeformulier en u bent het niet eens met hetgeen de tegenpartij op het formulier vermeldt, zet dan NIET uw handtekening op het formulier!!

 2. Maak foto’s van de schade aan beide voertuigen.

 3. Maak foto’s van de situatie ter plaatse.

 4. Maak een foto van uw schadeformulier (voor- en achterzijde). Mocht het formulier niet aankomen bij de verzekeringsmaatschappij dan heeft u altijd nog iets achter de hand.

 5. Ga op zoek naar getuigen en noteer de volledige naam- en adresgegevens en een telefoonnummer.

 6. Zodra de voorzijde van het schadeformulier door beide partijen is ondertekend, mag u NIETS meer veranderen op het formulier. Doet u dit wel dan is uw formulier ongeldig. 


Download uw schadeformulier

Zorg ervoor dat u altijd een schadeformulier in de auto hebt liggen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kunt u dit op een juiste manier afhandelen met de tegenpartij. Op onze website kunt u een online schadeformulier downloaden.


Maaike Buijsman

Geschreven door Maaike Buijsman

Als adviseur binnen de klantenservice verschaft Maaike hulp en advies aan onze klanten. Maaike probeert haar jarenlange ervaring op het gebied van verzekeren op een eenvoudige manier te delen via haar blogs. "Met veel enthousiasme beantwoord ik al uw vragen over verzekeren. Vergeet dus vooral niet te reageren!", aldus Maaike.

Reacties

zegt: op 2-10-2016 om 00:12
You actually make it seem really easy together with your presentation but I in finding this matter to be really something that I feel I would by no means understand. It sort of feels too complex and extremely broad for me. I'm looking forward for your next publish, Ill try to get the cling of it! daddcgcdgfdk
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 28-1-2016 om 10:58
Als de tegenpartij nu wel mee wil werken kunt u inderdaad samen het formulier nogmaals invullen en toezenden met daarbij de informatie dat u het nu samen heeft ingevuld.
m v parera zegt: op 27-1-2016 om 19:51
Beste,, Afgelopen vrijdag stond ik te wachten voor stoplicht .degene achter mij zag het telasy en boem. Nou wilde de tegenpartij het schade formulier niet in vullen.ze liet wel de naam met telnr om alsnog het formulier in te vullen.Maar kregen geen contact meer met haar.politie in geschakeld en jahoor er werd gereageerd .ons schadeformulier hadden we al digitaal opgestuurd en maar aan 1 kant ingevuld. Het orginele hebben we nog. Nu wil ze wel mee werken...moeten we dan als nog het schadeformulier naar opsturen??? Mvg
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 9-7-2015 om 16:57
Beste meneer Adam, Ook wanneer er geen tegenpartij bij de schade betrokken is kan het Europeesche aanrijdingsformulier worden gebruikt. In dat geval kunt u de gegevens van voertuig B gewoon open laten.
R. Adam zegt: op 9-7-2015 om 11:05
gebruik je het schadeformulier ook ingeval van aanrijden tegen en daarmee beschadigen van een object geen voertuig zijnde? Er is dan geen voertuig B. Het formulier is daar totaal ongeschikt voor.
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 2-3-2015 om 10:30
Als u een origineel schadeformulier wilt ontvangen, dan kunt u dit altijd bij ons opvragen. U kunt bellen met de klantenservice (telefoonnummer 0228-511211) of e-mailen naar klantenservice@verzekervoordelig.nl. Wij zullen u dan een origineel formulier toesturen.
NBouman zegt: op 1-3-2015 om 11:22
Zou het niet makkelijker zijn dat de verzekeringsmy een aantal schadeformulieren gewoon opzend. Nu moet ik twee maal printen en 2 maal ter plaatse bij schade invullen.