×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Een auto (uit)lenen: wie is er aansprakelijk bij schade?

Een auto (uit)lenen: wie is er aansprakelijk bij schade?

dinsdag 23 mei 2017 - door Manon Sijm

Een auto (uit)lenen: wie is er aansprakelijk?

U wilt graag met de auto naar Frankrijk, maar heeft in uw auto niet genoeg plaats voor het gezin én de bagage. Een vriend biedt aan om zijn auto uit te lenen. Waar moet u rekening mee houden als u een auto van iemand anders leent en wie is er aansprakelijk bij eventuele schade?

Een auto (uit)lenen

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht zijn auto te verzekeren. Als u in de auto van iemand anders rijdt, bent u verzekerd via zijn of haar autoverzekering. Indien u voor langere tijd een geleende auto in gebruikt heeft, moet u dit melden bij uw verzekeraar. De verzekeraar bepaalt dan of het risico en dus de premie gelijk blijft, of dat de bestuurder meer risico loopt en de premie omhoog moet. Indien de persoon die de auto leent een beginnend bestuurder is, is de kans groot dat de premie omhoog gaat.

WA-dekking

Het is belangrijk om goede afspraken te maken bij het uitlenen of lenen van een auto. Als de auto alleen een WA-dekking heeft, is schade die u aan een ander toebrengt gedekt en zal het schadebedrag uitgekeerd worden aan het slachtoffer. Helaas is schade aan uw voertuig niet gedekt. Het is dus belangrijk om vooraf te informeren hoe de auto is verzekerd, en af te spreken wie de eventuele schade betaalt. Dit voorkomt ruzie en andere ongemakken.

WA + Casco dekking

Indien de eigenaar van de auto een WA + Casco dekking heeft, is naast schade aan een ander ook schade aan de geleende auto gedekt. Wel moet u hierbij rekening houden dat bij het claimen van de schade, het aantal schadevrije jaren van de eigenaar achteruit gaat en hij of zij dus meer premie moet gaan betalen. Hiernaast krijgt u, wanneer uw auto total loss wordt gereden, in het meest gunstige geval de dagwaarde (min het eigen risico) van de auto vergoed. Hier kunt u vaak geen gelijkwaardige auto van kopen.

In sommige gevallen is er bij een WA + Casco verzekering een clausule opgesteld. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat alleen schade aan de auto veroorzaakt door de eigenaar of zijn/haar partner is gedekt. Een andere clausule is dat alleen schades veroorzaakt door personen ouder dan de jongst opgegeven bestuurder zijn gedekt.

Auto (uit)lenen of niet?

Naast de kosten, zitten er nog andere nadelen vast aan het uitlenen van uw auto. Als eigenaar van de auto bent u aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder uw naam geregistreerd bij uw verzekeraar. Denk hierbij niet alleen aan schades, maar ook aan (dodelijke) ongelukken. Dit zou er voor kunnen zorgen dat een nieuwe verzekeraar uw auto niet wil verzekeren.

Uw auto toch uitlenen

Als u uw auto toch wilt uitlenen, is het verstandig om een contract op te stellen. Zo voorkomt u misverstanden. Voor meer informatie over autoverzekeringen kunt u terecht op onze website, of contact opnemen met onze klantenservice.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties