×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » De zorgverzekering: hoe werkt dat precies?

De zorgverzekering: hoe werkt dat precies?

maandag 26 november 2018 - door Manon Sijm

Zorgverzekering: hoe zit dat precies?

Iedereen is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Toch is het voor veel mensen onduidelijk hoe de zorgverzekering precies werkt. Wij leggen u uit hoe het zit met de basisverzekering, de aanvullende verzekering, het eigen risico en de eigen bijdrage.

Basisverzekering

Een basiszorgverzekering is een verplichte verzekering die iedereen die in Nederland woont of werkt moet hebben. Tot 18 jaar is de basisverzekering gratis. De overheid bepaalt ieder jaar welke zorg in het basispakket wordt opgenomen. Onder de basisverzekering valt onder andere huisartsenzorg, psychologische hulp, kraamzorg en verloskundige zorg.

Aanvullende verzekering

Boven op de basisverzekering is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Een aanvullende dekking is niet verplicht, maar wel handig. Als u intensief sport ligt een blessure altijd op de loer. Het kan dan verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten voor fysiotherapie. Een ander voorbeeld is een tandartsverzekering als aanvullende dekking wanneer u een slecht of gevoelig gebit heeft. Andere voorbeelden van aanvullende dekkingen zijn zorg in het buitenland en orthodontie.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag aan zorgkosten dat u zelf dient te betalen, voordat de zorgkosten worden gedekt door uw basisverzekering. Het eigen risico is standaard €385,-, maar dit bedrag kan u verhogen tot een bedrag van €885,- in ruil voor een lagere maandpremie. Het verhogen van het eigen risico kan voordelig uitpakken wanneer iemand weinig gebruik maakt van de zorg. Het risico is wel dat als je onverhoopt toch zorg nodig hebt, de zorgkosten die je zelf moet betalen hoog kunnen oplopen. Zorg waar u geen eigen risico voor betaalt is onder andere een bezoek aan de huisarts, zorg voor uw kinderen tot 18 jaar en kraamzorg.

Eigen bijdrage

Voor sommige zorg uit het basispakket betaalt u een eigen bijdrage. Vanuit de overheid is besloten dat bepaalde zorgkosten niet volledig vergoed worden, waardoor u zelf een bepaald percentage van de verleende zorg moet betalen. Dit staat los van het eigen risico, en geldt bijvoorbeeld op kraamzorg, bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld langwerkende ADHD-geneesmiddelen) en hulpmiddelen zoals een hoortoestel.

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties