×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » De top 10 meest voorkomende bootschades

De top 10 meest voorkomende bootschades

zaterdag 4 juli 2015 - door Stefan Bakker

De top 10 meest voorkomende bootschadesHet is weer zomer in Nederland. Dat betekent buiten leven en genieten van de warme zonnestralen. Voor veel bootbezitters is dit bij uitstek een periode om er veelvuldig op uit te trekken. Iedere zomer worden er dan ook veel schades gemeld door booteigenaren. Het gaat hierbij onder andere om zelf veroorzaakte schade, maar ook schade door toedoen van anderen. Europeesche Verzekeringen heeft de meest voorkomende schades verwerkt in een top 10.


Naast eenzijdige aanvaringen, aanvaringen met derden, storm, diefstal en inbraak wordt de toedracht van de top 10 van meest voorkomende bootschades als volgt aangevuld:


 1. Eenzijdige aanvaring

  Met stip op nummer 1 in deze lijst staat een eenzijdige aanvaring. Vaak wordt schade veroorzaakt door bootbezitters zelf, meestal bij het aanleggen van de boot. Dit heeft veelal te maken met de stroming van het water of harde wind die verkeerd wordt ingeschat. Benieuwd hoe een eenzijdige aanvaring gemakkelijk kan worden voorkomen? Bekijk dan deze video’s over het wegvaren en afmeren van uw boot.


 2. Aanvaring met derden

  Een veelvoorkomende schade betreft een aanvaring tussen twee of meer boten. Dit komt onder andere doordat niet iedereen de verkeersregels op het water kent. De wet schrijft voor dat u als watersporter in ieder geval het Binnenwater Politie Regelement (BPR) moet kennen. U voldoet aan deze verplichting als u de volledige tekst van de meest actuele versie aan boord heeft.


 3. Storm

  Wanneer het stormt bestaat er een verhoogd risico op bootschades. U doet er verstandig aan om uw boot te controleren als er storm wordt voorspeld. Ligt de boot tegen een kade of steiger? Kijk dan goed of de stootwillen goed hangen. Controleer daarnaast of de dektent goed vast zit. Met de KNRM-Helpt app kunt u informatie ophalen over de weeromstandigheden. Lees meer over de KNRM-Helpt app in de blog 'Goed voorbereid het water op deze zomer? KNRM Helpt!'


 4. Diefstal buitenboordmotor

  Een buitenboordmotor is kostbaar wat ertoe leidt dat veel dieven jacht maken op deze objecten. Verzekeraars eisen daarom dat een buitenboordmotor voorzien is van een SCM goedgekeurd slot. Er zijn uitstekende sloten beschikbaar die het onmogelijk maken om de motor van de spiegel te lichten. Sommige sloten kunnen de motor ook vastzetten in een gedraaide stand, wat er voor zorgt dat er niet mee valt te varen.


 5. Inbraak

  Inbraak bij boten completeert de top vijf van meest voorkomende bootschades. Hoewel veel boten worden voorzien van alarminstallaties om een eventuele inbraak te voorkomen, hebben eenvoudige voorzorgsmaatregelen als onderstaand vaak het beste effect.


  • Sluit ramen, deuren en luiken altijd goed af. Ook als u maar heel even van boord gaat.

  • Laat geld en andere waardevolle spullen nooit voor het grijpen liggen. Sluit daarom bij afwezigheid bijvoorbeeld altijd de gordijnen.

  • Laat de sleutel nooit aan boord liggen als u er even niet bent.


 6. Vastlopen of zinken


 7. Eigen gebrek / onvoldoende onderhoud


 8. Brand


 9. Blikseminslag


 10. Foutief hellingen

  Bij foutief hellingen maakt de scheepswerf fouten bij het uit het water halen van de boot. Dit komt helaas regelmatig voor. Het is daarom verstandig om hiervoor een goede bootverzekering af te sluiten met cascodekking en rechtsbijstandsdekking.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Stefan Bakker

Over Stefan Bakker

Als online marketeer is Stefan verantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van de online marketingstrategie binnen VerzekerVoordelig.nl. Stefan richt zich volledig op de optimalisatie van dienstverlening die wij als bedrijf aan klanten willen bieden. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Stefan u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties