×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » De caravanverzekering: niet verplicht, wel verstandig!

De caravanverzekering: niet verplicht, wel verstandig!

dinsdag 29 maart 2016 - door Martine Kroezen

De caravanverzekering: niet verplicht, wel verstandig!Na een aantal jaren van verkoopdaling worden er weer meer caravans verkocht in ons land. Ondanks de daling is Nederland het nummer één caravanland van Europa gebleven. Volgens Tom Huyskens, woordvoerder van BOVAG, staan er ongeveer 460.000 caravans in Nederland geregistreerd. Hij stelt dat Nederland hiermee de grootste caravandichtheid van Europa heeft. De meeste caravaneigenaren in ons land hebben een caravanverzekering afgesloten. Deze zijn echter niet allemaal verzekerd. De caravanverzekering is namelijk niet verplicht. Hoewel de caravanverzekering niet verplicht is, wordt er vaak wel goed aan gedaan om deze af te sluiten.


Wat is er al gedekt op de auto- en aansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer uw caravan aan uw auto is vastgekoppeld, wordt schade die u aan een ander toebrengt  onder de autoverzekering gedekt. Zodra de caravan is losgekoppeld dekt de autoverzekering niets meer. Schade die uw losgekoppelde caravan aan anderen toebrengt, valt nu onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). U kunt bij dit soort schades bijvoorbeeld denken aan de situatie waarin uw caravan niet goed vaststaat en de tent van uw buurman omver rijdt.


Waarom een caravanverzekering?

Voor zowel de aansprakelijkheidsverzekering als ook de autoverzekering geldt dat deze verzekeringen alleen schades dekken die u met uw caravan aan derden toebrengt. Schade aan uw eigen caravan wordt door beide verzekeringen niet gedekt.  Echter, tijdens een vakantie met uw caravan loopt u wel degelijk het risico op allerlei schades aan uw eigen caravan. Tijdens uw vakantie kan de caravan bijvoorbeeld storm- of hagelschade oplopen, er kan ingebroken worden in uw caravan en in het ergste geval kan uw caravan zelfs gestolen worden. Zonder een caravanverzekering komen de kosten voor dit soort schades voor uw eigen rekening. Omdat er tegenwoordig vaak een hoog prijskaartje aan caravans hangt, kunnen de kosten dus flink oplopen.


Welke risico’s dekt een caravanverzekering?

Met een caravanverzekering bent u in principe altijd gedekt voor: 

  • Schade ontstaan door inbraak, storm, diefstal, kortsluiting, ontploffing en brand

  • Kosten voor hulpverlening.  Bijvoorbeeld: bergen, transporteren en bewaken van de caravan.

  • Aansprakelijkheid


En daarnaast in de meeste gevallen ook voor:

  • Rechtsbijstand

  • Schade aan de inboedel

  • Noodgedwongen verblijf in het buitenland (tot 6 aaneengesloten maanden)


U kunt de volgende zaken vaak aanvullend verzekeren:

  • Hagelschade (soms standaard)

  • Mover

  • Luifel

  • Accessoires: vast bevestigde onderdelen aan uw caravan zoals een fietsenrek, een antenne, zonnepanelen of gasflessen.


Een vergelijking maken loont

Vaak zijn er toch nog een aantal zaken waarin caravanverzekeraars verschillen in hun aanbod. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de ene verzekeringsmaatschappij een standaard dekking aanbiedt die alleen in de Benelux en Duitsland van toepassing is en dat de andere maatschappij een verzekering aanbiedt waarbij de standaarddekking in heel Europa van toepassing is.


Tevens wordt er door de verschillende verzekeraars onderscheid gemaakt in de termijn van de nieuwwaarderegeling.  Dit is de termijn na aankoop van de caravan waarin u bij diefstal of totaalverlies de nieuwaarde van de caravan vergoed krijgt.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties