×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » De 5 grootste misvattingen over zorgverzekeringen

De 5 grootste misvattingen over zorgverzekeringen

maandag 14 december 2015 - door Machteld Jansen Verplanke

Hoe is het gesteld met uw kennis over zorgverzekeringen? Over het algemeen zijn er veel  misvattingen over de zorgverzekering en het overstappen. Met de juiste kennis in huis wordt het voor u gemakkelijker om een keuze te maken en om over te stappen. Het is hoog tijd dat een aantal misvattingen worden recht gezet.

1. Ik moet mijn eigen risico in één keer betalen

Onjuist. Bij vrijwel alle zorgverzekeraars is het mogelijk om het wettelijk verplichte eigen risico gespreid te betalen. En dat is maar goed ook. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ongeveer 800.000 Nederlanders moeite hebben met het betalen van het eigen risico. Bij sommige verzekeraars kunt u pas gespreid betalen nadat u kosten heeft gemaakt. Bij andere kunt u het verplichte eigen risico betalen in termijnen. Het eigen risico is €385 in 2016.

2. Eigen risico en eigen bijdrage zijn hetzelfde

Niet juist. Dit zijn twee verschillende dingen. Het eigen risico is een vast bedrag dat wordt betaalt voor meerdere vormen van zorg. bijvoorbeeld fysiotherapie en medicijnen. Zodra het eigen risico volledig is betaalt, wordt de resterende zorg vergoed. Een eigen bijdrage is geen vaste som geld, maar een percentage of bedrag dat u voor een specifieke vorm van zorg betaalt. Het is een deel van de rekening die u voor uw eigen rekening neemt zoals bijvoorbeeld kraamzorg. Het eigen risico en de eigen bijdrage staan geheel los van elkaar. Wanneer u uw eigen risico heeft betaalt dan kan het alsnog zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen.
 

3. Iedere zorgverzekeraar moet mij accepteren

Deze stelling is deels onjuist. Voor een basisverzekering mag de zorgverzekeraar u niet weigeren, maar voor een aanvullende verzekering mag dit wel. Een zorgverzekeraar kan een medische selectieprocedure hanteren voor de aanvullende verzekeringen. Wanneer de voorziene kosten voor de tandarts bijvoorbeeld hoog zijn mag de zorgverzekeraar u weigeren. Hier dient u rekening mee te houden als u wilt overstappen.

4. Met een naturapolis heb ik geen keuzevrijheid in artsen en ziekenhuizen

In Nederland mag iedereen zijn ziekenhuis en arts zelf kiezen, maar dit betekent niet dat alles volledig wordt vergoed bij iedere zorgaanbieder. Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgaanbieders en maken daarin afspraken over de vergoeding van de zorg. Het kan voorkomen dat de zorgverzekeraar met bepaalde ziekenhuizen geen afspraken heeft gemaakt. Wanneer u naar dit ziekenhuis gaat betaalt u een deel van de rekening zelf.
 

Voor spoedeisende hulp kunt u altijd terecht bij elk ziekenhuis, u heeft dan recht op volledige vergoeding. Voor spoedeisende hulp betaalt u in het ziekenhuis wel eerst uw eigen risico. Spoedeisende hulp die door een huisarts wordt verleend is wel uitgesloten van het eigen risico.

5. Overstappen kost teveel moeite

Elk jaar stappen ongeveer één miljoen mensen over van zorgverzekering. Deze groep bespaard samen gemiddeld 69 miljoen euro, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). Overstappen blijkt dus zeker de moeite waard. Het is goed om een vrije avond in te plannen om te bekijken wat u betaalt voor zorg, waarvoor u betaalt en of de verzekerde zorg in uw pakket daadwerkelijk verzekerd moet zijn. Ten slotte kunt u zorgverzekeringen vergelijken en zoeken naar betere of goedkopere opties.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Machteld als schrijver

Over Machteld Jansen Verplanke

Machteld houdt zich voornamelijk bezig met ondersteunend werk binnen de klantenservice bij VerzekerVoordelig.nl. Als enthousiaste jongeling bekommert Machteld zich met name op het op orde brengen van papierwerk. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Machteld u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties
Zorgverzekering berekenen