×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Dalende of gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering?

Dalende of gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering?

donderdag 6 augustus 2015 - door Klaas Kroezen sr.

De laatste jaren zijn de hypotheekvoorwaarden drastisch veranderd. Om een huis te kopen hoefde men geen eigen geld te hebben. Sterker nog, de aankoopkosten en verbouwingen werden gewoon door de bank meegefinancierd. Om de maandelijkse lasten laag te houden nam men zoveel als mogelijk, vaak wel 80% of meer, aflossingsvrij. Hierbij sloot men een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Bij overlijden tijdens de gehele looptijd werd dan hetzelfde bedrag uitgekeerd.


De bovengenoemde situatie was ontstaan in een periode dat de huizenprijzen jaar in jaar uit bleven stijgen. Bij aankoop kreeg men weliswaar mondeling de garantie dat door de waardestijging van uw huis en de inflatie uw hypotheek over dertig jaar bijna niets meer voorstelde. De geschiedenis had dat immers bewezen.


Toen werd het crisis en bleek er ineens veel lucht te zitten in de huizenprijzen die zakten met tientallen procenten. De Nederlandsche Bank haalde de voorwaarden strak aan en niet aflossen is nu bijna taboe. De annuïtaire en lineaire hypotheek zijn nu weer volledig in.


Annuïtair of lineair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Hierbij komt de vraag ‘moet ik dan ook een annuïtair dalende overlijdensrisico of lineair dalende overlijdensrisico hierbij afsluiten om mijn nabestaanden niet op te zadelen met hypotheeklasten?’.


Het basisprincipe bij een overlijdensrisicoverzekering is dat u een geldbedrag verzekerd als u onverhoopt binnen een bepaald aantal jaren komt te overlijden. De verzekeringsmaatschappij loopt statistisch gezien het meeste risico als de verzekerde ouder wordt dan de gemiddelde leeftijdsverwachting, in 2012 voor mannen 79,1 jaar en vrouwen 82,8 jaar (bron: RIVM). De levensverwachtingen stijgen nog steeds.


Lagere premie

Voordeel van de keuze voor een dalende overlijdensrisicoverzekering is een lagere premie. Vaak scheelt dit echter vooral voor jongere mensen maar enige euro’s per maand.


Kiest u voor een dalende verzekering dan hoeft de verzekeringsmaatschappij gemiddeld bijna niets meer uit te keren in de periode waarin u als klant het meeste risico loopt, gewoon omdat u ouder bent geworden.


Hoe ouder u bent, hoe hoger de premie

Wanneer u op een oudere leeftijd een hoger bedrag wilt of moet verzekeren, bijvoorbeeld voor de aankoop van een duurder huis, dan betaalt u de premie die bij die hogere leeftijd hoort. Hoe ouder u start met een verzekering die een uitkering geeft bij overlijden, hoe hoger de premie is. Daar komt nog bij dat de verzekeringsmaatschappij ook altijd vraagt naar uw gezondheid. Veel mensen krijgen bij het ouder worden gezondheidsproblemen die aanleiding kunnen zijn tot het weigeren van de verzekering of het accepteren tegen een veel hogere premie.


Al met al zijn er best redenen om te kiezen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Reacties

VerzekerVoordelig zegt: op 18-8-2015 om 15:23
Dat kan, u kunt de premie berekenen via onze website.
ratchasing zegt: op 18-8-2015 om 06:19
ik ben 71 jaar,kan ik ook levensverzekering aansluiten?