×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Checklist: Goed voorbereid op pad met uw caravan!

Checklist: Goed voorbereid op pad met uw caravan!

vrijdag 5 juni 2015 - door Stefan Bakker

Caravanverzekering vergelijkenGaat u deze zomer met de caravan op pad? Een goede voorbereiding kan een hoop stress vermijden op vakantie. Bereid u goed voor met onze praktische tips en informatie en u kunt zorgeloos de weg op!

Controleer de staat van uw caravan

Het is belangrijk om voor vertrek de banden, remmen, verlichting en signalering van de caravan te controleren. Het feit dat uw caravan het grootste deel van het jaar stilstaat heeft een negatief effect op de onderdelen. Daarom is het ook belangrijk dat u de gasleiding, afvoer en deuren nagaat, terwijl het ook van belang is om te kijken of er geen problemen zijn met het neuswiel.

Om dit alles te voorkomen is van belang dat u de caravan regelmatig naar de garage brengt voor een onderhoudsbeurt. Alleen bij een periodieke controle kunnen technische mankementen tijdig worden opgespoord en hersteld. Buiten het onderhoud dat door een monteur wordt uitgevoerd, kunt u zelf ook klein onderhoud aan de caravan verrichten. U kunt bijvoorbeeld de schroefdraad van de uitdraaisteunen smeren met wat smeervet. Hetzelfde geldt voor het binnenwerk van het neuswiel. Daarnaast kunnen deur- en raamrubbers soepel worden gehouden door deze in te smeren met een rubbersmeermiddel.

Controleer de staat van uw auto

Tijdens uw vakantie met de caravan wordt de auto zwaarder belast dan normaal. Het is daarom goed om uw auto vooraf te controleren op eventuele mankementen. In deze is het belangrijk dat u de banden van uw auto controleert op profiel, beschadiging en spanning. Ook controleert u de olie, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof van de auto. Ten slotte loopt u ook de verlichting na van de auto. Wij raden u aan om, naast een reserveband, wat gereedschap mee te nemen zodat u onderweg zelf kleine mankementen kunt verhelpen.

Wanneer de auto voor het eerst lange afstanden gaat rijden met de desbetreffende caravan, is het belangrijk om het gewicht van zowel de auto als caravan naast elkaar te leggen. Als uw auto te licht is (of uw caravan te zwaar), kan dit problemen opleveren. De stelregel die hierbij wordt gebruikt is dat de caravan maximaal 75% mag zijn van het gewicht van de auto. Het gewicht van de caravan zorgt er ook vaak voor dat de auto door zijn achterveren zakt waardoor de neus omhoog komt. Zorg er daarom dus ook voor dat de koplampen opnieuw worden afgesteld voordat u gaat rijden.

Het koppelen van de caravan aan de auto

Uiteraard dient u ervoor te zorgen dat de caravan op een juiste manier wordt bevestigd aan de auto. Check daarom van te voren de staat van de handrembreekkabel. Indien de rafels van deze staalkabel erbij hangen kunt u deze beter laten vervangen. Daarnaast is het belangrijk om de stekkerverbinding tussen de caravan en de auto na te kijken. Voor schone aansluitingen kunt u de stekker inspuiten met een spray om te geoxideerde contacten te reinigen.

Op de juiste manier inladen

De lading van de caravan heeft uiteindelijk invloed op de bestuurbaarheid van de trekauto. Ervaring leert dat uw caravan bijna altijd zwaarder is dan u denkt. Dit begint al met het leeggewicht, aangezien veel caravans eigenlijk zwaarder zijn dan opgegeven in de papieren. Bij oudere caravans worden de koelkast en kachel bijvoorbeeld al niet meegerekend met het leeggewicht, hoewel deze bij aanschaf al waren inbegrepen.

Tevens is het van belang dat u goed nadenkt over de manier waarop u de caravan gaat inladen. Hieronder een aantal punten die u in acht kunt nemen tijdens het inladen:

  • Probeer de zware lading zo laag mogelijk en dicht bij de as van de caravan te plaatsen

  • De lichtere spullen kunt u in de bovenkastjes plaatsen

  • Probeer de lading zoveel mogelijk in het midden te houden

  • Zorg er altijd voor dat uw bagage vaststaat tijdens het rijden, vervoer nooit losse bagage

  • Zorg ervoor dat u onder het maximale laadvermogen blijft

Vergeet uw verzekeringspapieren niet!

In Nederland worden caravans meeverzekerd op de WA verzekering van het trekkende voertuig. Op uw groene kaart wordt dan de code AF vermeldt. Indien u naar Duitsland, Polen of Spanje op vakantie gaat met uw caravan heeft u een tweede groene kaart nodig als uw caravan zwaarder is dan 750 kilogram. Deze caravans hebben een eigen kenteken en daarom is in deze landen ook een bewijs van uw caravanverzekering op dat kenteken noodzakelijk.

Een tweede groene kaart kunt u opvragen bij uw autoverzekeraar aan de hand van het desbetreffende polisnummer van uw autoverzekering. Indien uw auto bij ons is verzekerd, kunt u een tweede groene kaart voor uw caravan dus bij ons opvragen. Hiervoor dient u het  kenteken, merk en type van de caravan aan ons door te geven.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Stefan Bakker

Over Stefan Bakker

Als online marketeer is Stefan verantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van de online marketingstrategie binnen VerzekerVoordelig.nl. Stefan richt zich volledig op de optimalisatie van dienstverlening die wij als bedrijf aan klanten willen bieden. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Stefan u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties