×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Brengt miljardenspel levensgeluk?

Brengt miljardenspel levensgeluk?

zaterdag 25 juli 2015 - door Klaas Kroezen sr.

Brengt miljardenspel levensgeluk?Vrijdag 17 juli 2015 werd een nieuw record gevestigd op de beurs. De beurswaarde van Google steeg op één dag 60 miljard dollar. De genoemde oorzaak: betere kwartaalcijfers dan verwacht en het bericht dat de onderneming gaat letten op de uitgaven! Hoe verzin je het.


De beurshandelaren konden de vlag uithangen. Zoveel lucht in één dag in een bedrijf pompen is een topprestatie.


De extra steun die Griekenland nodig heeft steeg vorige week in een paar dagen van 50 miljard euro naar 86 miljard euro. De populaire en door vriend en vijand als bekwaam genoemde oud-minister van financiën Jan Kees de Jager wilde ons wijsmaken dat hij er zeker van was dat de Griekse leningen met rente terug zouden worden betaald. Wat dat betreft is de huidige minister Jeroen Dijsselbloem wijzer om daar geen uitspraak over te doen. Uit zijn gezichtsuitdrukking kun je echter opmaken dat hij daar sterk aan twijfelt. De Griekse premier Alexis Tsipras kon met droge ogen en een ernstig gezicht zeggen dat hij er erg veel moeite mee heeft om de 86 miljard te accepteren.


Deze week worden we ook opgeschrikt door een boekhoudschandaal bij het Japanse bedrijf Toshiba. De onrealistische doelstellingen konden in de crisisjaren niet gerealiseerd worden. Angst om met negatieve cijfers naar buiten te komen heeft er toe geleid dat er in vijf jaar ruim 1 miljard euro creatief boekhoudkundig is omgebogen zodat er winstcijfers getoond konden worden.


Zondag hoorde ik een mooie metafoor. Bij de wedstrijden van hazewindhonden wordt een nep plastic bot vooruit over de baan getrokken zodanig dat de honden deze net niet te pakken kunnen krijgen. Op een zekere dag was er een storing waardoor het bot bleef liggen midden op de baan. Alle hazewindhonden stonden er omheen, snuffelden er aan en dropen zichtbaar teleurgesteld af.
Toen bij de volgende race de hokken open gingen en het nep plastic bot weer tevoorschijn kwam bleven de hazewindhonden rustig zitten en begonnen niet meer te rennen. Zij hadden het begrepen.


John D. Rockefeller had er van jongs af aan naar gestreefd om miljonair te worden. Het lukte en hij werd vervolgens een van de rijkste mensen van de wereld. In een interview werd hem eens gevraagd: "Hoeveel geld heeft een mens nodig om hem tevreden te stellen?" Zijn antwoord was: "Net iets meer."


En zo is het ook. Er komt nooit een eind aan het streven naar steeds méér. Vooral in onze kapitalistische westerse maatschappij is dit een basisgegeven: de economie moet steeds groeien, anders gaat het fout. Het is nooit genoeg, er moet steeds meer worden geproduceerd, meer worden verdiend en meer worden uitgegeven. Onze consumptiemaatschappij sluit perfect aan bij onze oude natuur die nooit genoeg heeft. In deze maatschappij worden allerlei behoeften tot belachelijke niveaus opgeschroefd.


Wanneer komen we net als de hazewindhonden tot het besef dat we een nepbot nastreven, dat geldzucht geen levensgeluk oplevert?


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties