×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Bij wie ligt de aansprakelijkheid voor een zelfrijdende auto?

Bij wie ligt de aansprakelijkheid voor een zelfrijdende auto?

woensdag 8 juli 2015 - door Machteld Jansen Verplanke

De top 10 meest voorkomende bootschadesBron: Flickr

Dat er een zelfrijdende auto komt is zeker, maar wanneer? Autofabrikanten, laboratoria en universiteiten werken aan het realiseren van de zelfrijdende auto’s. Zij lopen echter al achter, Google is het gelukt om een auto zelfstandig te laten rijden. De traditionele auto-industrie kan niet achterblijven en de eerste tekenen naar zelfrijdende auto’s zijn er al.


Er zijn al auto’s met waarschuwingssystemen die assistentie verlenen bij bijvoorbeeld het inparkeren. Een stap verder zijn de noodremsystemen die aanrijding voorkomen. Een koppeling van bovenstaande systemen kan ervoor zorgen dat de auto een bepaalde tijd zelfstandig kan rijden en ook die bestaat al. Dit alles gebeurt echter nog wel onder controle van een bestuurder. De bovenstaande zelfwerkende functies zorgen nu al voor 25 tot 45 procent minder auto-ongelukken, om deze reden bieden verzekeraars in Engeland nu al 10 procent korting aan bestuurders van deze auto’s.


De meeste ongelukken in het verkeer zijn het gevolg van een menselijke fout, bijvoorbeeld door vermoeidheid. Zelfrijdende auto’s zijn continu alert, worden niet moe en raken niet gefrustreerd. Daarnaast houdt de auto doormiddel van sensoren zich aan de maximumsnelheid, blijft er voldoende afstand en remt deze voor voetgangers. Als iedereen in een zelfrijdende auto rijdt, kan het aantal ongevallen dalen met 81 procent. Het rijden in een zelfrijdende auto is dus veiliger en zorgt ervoor dat het aantal ongelukken daalt. In een zelfrijdende auto wordt de bestuurder dus de passagier. Heeft een zelfrijdende auto dan nog wel een verzekering nodig?


Ongevallen zullen nooit 100% voorkomen kunnen worden, maar wie is er aansprakelijk bij een ongeluk? De passagier, de autofabrikant, de softwareleverancier of de wegbeheerder? Een struikelblok dus voor verzekeraars. Door het drastisch dalen van de schades, dalen de premie-inkomsten van verzekeraars, maar komen er ook nieuwe marktkansen. Op termijn communiceren voertuigen ook met de infrastructuur, voor een wegbeheerder is een aansprakelijkheidsverzekering dan ook nodig.


Verwachtingen

Elke zelfrijdende auto moet een zwarte doos krijgen. Deze houdt de gegevens van de autorit bij. Er kan dan opgemaakt worden wat er is gebeurd in geval van een ongeluk. Ook zullen de premies goedkoper worden en zal de aansprakelijkheid gaan verschuiven. Er wordt verwacht dat de aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen, de WA-verzekering, zijn rol als slachtofferbescherming blijft houden. De precieze wet- en regelgeving zal de toekomst uitwijzen.


Mijn visie

Om antwoord te geven op onderstaande vraag, ik ben er zelf nog niet over uit. Als u tijdens een storm uw auto onder een boom laat staan is dat uw eigen verantwoordelijkheid. Bij een ongeluk waarbij software verkeerd reageert, ligt de fout bij de softwareleverancier. Ik denk daarom dat er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt. Omdat de winst voor verzekeraars daalt zie ik in de toekomst twee of drie bedrijven die alle aansprakelijkheid op zich nemen, een soort tussenpersoon alleen dan voor fabrikanten, wegbeheerders, leveranciers en passagiers. Deze tussenpersoon kijkt wie er verantwoordelijk is en koppelt zo de schade aan de juiste aansprakelijke. Wat vindt u?


Wie vindt u dat er aansprakelijk moet worden gesteld?

Machteld als schrijver

Over Machteld Jansen Verplanke

Machteld houdt zich voornamelijk bezig met ondersteunend werk binnen de klantenservice bij VerzekerVoordelig.nl. Als enthousiaste jongeling bekommert Machteld zich met name op het op orde brengen van papierwerk. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Machteld u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties