×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Betaalt u teveel voor uw autoverzekering?

Betaalt u teveel voor uw autoverzekering?

zaterdag 2 april 2016 - door Stefan Bakker

Betaalt u teveel voor uw autoverzekering?Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 autobezitters in Nederland bij het afsluiten van een autoverzekering voor een te hoge dekking heeft gekozen. Deze autobezitters zijn daarmee oververzekerd en betalen onnodig veel premie. Persoonlijke voorkeuren, maar ook gebrekkige informatievoorziening door verzekeraars zouden de reden kunnen zijn van dit enorme aantal oververzekerden.


Oververzekerd met een te hoge dekking

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK, dat ieder kwartaal de financiële cijfers van particuliere producten in kaart brengt. Het rapport verkondigt daarnaast een positieve relatie tussen de cataloguswaarde van auto's en het aantal oververzekerden. Dus hoe hoger de waarde van de auto, hoe groter het aandeel oververzekerden met een nieuw afgesloten autoverzekering. In ongeveer 27% van de gevallen zijn autobezitters met een autowaarde tot €15.000 oververzekerd. Daarnaast is 33% van de auto’s met een waarde tussen de €15.000 en €25.000 oververzekerd, terwijl dit voor auto’s met een waarde boven de €25.000 38% betreft. Uit deze cijfers concludeert het onderzoeksbureau dat autobezitters met een relatief dure auto vaak minder beseffen hoe snel de gekochte auto in afschrijvingskosten daalt.


Grote verschillen in leeftijd en opleiding

Het rapport wijst daarnaast uit dat leeftijd en opleiding een belangrijke rol spelen in het al dan niet oververzekerd zijn. Ongeveer 37% van de Nederlandse autobezitters tussen de 35 en 50 jaar blijkt een autoverzekering met een te hoge dekking te hebben afgesloten, terwijl dit voor 65-plussers slechts een kwart betreft. Grote verschillen zijn ook terug te zien in het opleidingsniveau van de mensen die hun aandeel hebben gehad in het onderzoek. Onder de groep laagopgeleiden is er in ruim 39% van de gevallen sprake van oververzekering, terwijl dit percentage voor hoogopgeleiden op 27% blijft steken.


Hoe kan ik oververzekering voorkomen?

Voor het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om grondig uit te zoeken of uw dekkingsvoorkeur past bij leeftijd van de auto. Vaak wordt aangeraden een WA + volledig Casco (Allrisk) autoverzekering af te sluiten indien een auto niet ouder is dan 4 jaar. Betreft het een auto tussen de 4 en 8 jaar oud? Dan kunt u in de meeste gevallen het beste kiezen voor een WA + beperkt Casco dekking om niet oververzekerd te raken. Indien u een auto in bezit heeft van meer dan 8 jaar oud, dan wordt aangeraden om een autoverzekering af te sluiten die uitsluitend dekt voor WA (Wettelijke Aansprakelijkheid).


Bij het uitkeren van een schade gaat de verzekeraar uit van de dagwaarde van de auto. Jaarlijks daalt de waarde van de auto door afschrijvingen, al hanteert iedere verzekeraar andere afschrijvingsregels. Heeft u bijvoorbeeld een WA + volledig casco (Allrisk) dekking afgesloten voor een auto van 7 jaar oud? Dan bent u oververzekerd, omdat de dekking van uw verzekering hoger is dan het financiële risico dat u loopt. Met het oog op een eventuele vergoeding betaalt u in dat geval teveel premie voor uw autoverzekering. Op basis van bovenstaande informatie kunt u zelf een berekening maken voor de premie van uw autoverzekering.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Stefan Bakker

Over Stefan Bakker

Als online marketeer is Stefan verantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van de online marketingstrategie binnen VerzekerVoordelig.nl. Stefan richt zich volledig op de optimalisatie van dienstverlening die wij als bedrijf aan klanten willen bieden. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Stefan u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties