×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Autorijden met slippers, mag dat?

Autorijden met slippers, mag dat?

zaterdag 27 mei 2017 - door Manon Sijm

Autorijden met slippers, mag dat?

Eén op de drie chauffeurs zegt wel eens met slippers aan achter het stuur te stappen. Met dit weer is dat dan ook erg verleidelijk om te doen. Toch is het erg onverstandig; het vergroot uw remweg en u kunt met uw voet achter het pedaal blijven hangen wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. In tegenstelling tot andere landen is het in Nederland niet verboden om met slippers aan te rijden, maar toch kan het rijden met slippers grote financiële gevolgen hebben wanneer u een ongeval veroorzaakt.

Cijfers

Onderzoek van de universiteit van Leeds heeft aangetoond dat je gemiddeld één tiende van een seconde verliest wanneer je met slippers van het gas- naar het rempedaal gaat. Daarnaast heb je drie procent minder remkracht bij het induwen van het rempedaal. Deze twee factoren zorgen ervoor dat je remweg 7,5 meter langer wordt bij een snelheid van 90 kilometer per uur.

Uit een ander onderzoek onder 1000 chauffeurs is gebleken dat 27 procent van de ondervraagden wel eens last heeft ervaren bij het rijden met slippers. Daarnaast is 11 procent wel eens blijven hangen achter een pedaal en heeft 7 procent ooit een ongeval of bijna-ongeval ervaren door het dragen van slippers.

Wetgeving Nederland

In Nederland is het wettelijk niet verboden om met slippers aan achter het stuur te kruipen. Wel is in de wet vastgelegd dat het verboden is om u zodanig in het verkeer te gedragen dat u anderen in gevaar brengt. U kunt dus wel degelijk aansprakelijk worden gesteld voor het dragen van slippers achter het stuur wanneer u een ongeval veroorzaakt.

Verzekeraar keert niet (alles) uit

Als blijkt dat u tijdens het veroorzaken van een ongeval slippers droeg, kan dit grote financiële gevolgen hebben. Naast het verlengen van de remweg zorgt het dragen van slippers ervoor dat u sneller van het pedaal glijdt, of blijft haken achter het pedaal. Omdat het risico op een ongeval groter is, zal de verzekeringsmaatschappij in de meeste gevallen alleen de schade aan de tegenpartij vergoeden. Dit geldt ook wanneer u met blote voeten autorijdt. De schade aan uw auto zal u dan zelf moeten betalen, zelfs wanneer u volledig casco verzekerd bent. U kunt dit terugvinden in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Wetgeving buitenland

In landen zoals Frankrijk en Spanje is het wel verboden om met slippers of op blote voeten te rijden. U riskeert dan ook een forse boete wanneer u toch besluit om dit te doen. Omdat het in deze landen wettelijk verboden is, is het ook gemakkelijker om u aansprakelijk te stellen bij een ongeval.

Om grote problemen te voorkomen is het verstandig om altijd een extra paar schoenen in de auto te hebben liggen, zodat u nooit “even een klein stukje” hoeft te rijden met slippers of op blote voeten.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

robin zegt: op 31-8-2017 om 08:21
Dit is jouw eigen foto