×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Autohuur in het buitenland: Hoe ben ik verzekerd?

Autohuur in het buitenland: Hoe ben ik verzekerd?

zaterdag 12 maart 2016 - door Martine Kroezen

Het huren van een auto in het buitenland geeft natuurlijk veel vrijheid. Voordat u daadwerkelijk een auto gaat huren is het echter van belang dat u met een aantal punten rekening houdt. Autoverhuurbedrijven in het buitenland rekenen namelijk vaak extra en onverwachte kosten, bijvoorbeeld in de vorm van een extra of overbodige verzekering. Ook zijn er gevallen bekend van huurders die in het buitenland aansprakelijk werden gesteld voor autoschades die zij niet hadden veroorzaakt. Met behulp van dit artikel proberen wij u een inzicht te geven in veelvoorkomende verzekeringen in het buitenland.


WA dekking

Huurt u een auto in een EU-land? Dan bent u verplicht om een WA-verzekering voor de huurauto af te sluiten. Deze WA verzekering dekt schade die u aan een ander toebrengt.  Deze verzekering zit vaak in het huurpakket inbegrepen. In Nederland is het bedrag dat gedekt is verplicht gesteld op minstens vijf miljoen. Maar in sommige landen, zoals Turkije, Slovenië en Kroatië, is de hoogte van de dekking erg laag. Zorg ervoor dat u kiest voor een WA dekking die voldoende uitkeert. Schadeclaims kunnen namelijk erg hoog oplopen bij schades met een grotere omvang.


WA + Casco dekking

Een WA + Casco dekking, ook wel Allrisk genoemd, vergoedt de eventuele schade aan uw (huur)auto. Deze verzekering is, in tegenstelling tot de WA dekking, niet verplicht.  Let bij het afsluiten van een cascoverzekering ook op de hoogte van het eigen risico. De hoogte van het eigen risico kan namelijk soms wel oplopen tot duizend euro. Vaak is het dan ook verstandig om het eigen risico helemaal af te kopen.


Ongevallenverzekering inzittenden

Veel verhuurbedrijven in het buitenland raden vaak sterk aan een ongevallen inzittendenverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert een bedrag uit indien inzittenden letsel oplopen, en is vooral aan te raden in landen waar de verplichte WA-dekking laag is. Passagiers van de auto kunnen letselschade normaal gesproken ook verhalen op de WA-verzekering van de tegenpartij.


Overige dekkingen

Diefstal aan de huurauto valt niet standaard onder de dekking van een afgesloten cascoverzekering. In het buitenland krijgt u vaak verschillende verzekeringen aangeboden bij het huren van een auto. Bekijk goed welke verzekering u echt nodig hebt en let erop dat u uzelf niet twee keer voor hetzelfde risico laat verzekeren. In het buitenland kunt u vaak kiezen uit de volgende dekkingen bovenop uw WA verzekering:


 • TPI (Third Party Insurance): Dit is een WA-verzekering

 • ALI (Additional Liability Insurance): Hiermee kunt u het verzekerde bedrag van aansprakelijkheid verhogen tot een bepaald maximum.

 • CDW (Collision Damage Waiver):  U bent met een CDW verzekering gedekt voor schade aan uw huurauto veroorzaakt door zelf.

 • LDW (Lost Damage Waiver):  De LDW verzekering is een CDW verzekering aangevuld met een dekking voor diefstal en vandalisme.

 • SCDW: (Super Collision Damage Waiver):  Dit is een allrisk verzekering met meestal geen eigen risico.

 • TP (Theft Protection) of THW (Theft Waiver): Dit is een diefstalverzekering.

 • PEC (Personal Effects Coverage): Dit is een bagageverzekering.

 • PAI (Personal Accident Insurance): Dit is een inzittendenverzekering.


Schade aan de huurauto

Voordat u de auto daadwerkelijk huurt en de weg op gaat is het verstandig om de auto samen met de verhuurder te controleren op eventuele schades. U doet er daarnaast ook goed aan om  foto’s van de auto te maken indien u deze buiten de openingstijden van het verhuurbedrijf terugbrengt.  Vraag bij door u veroorzaakte schade aan de huurauto  aan de verhuurder of hij een beschrijving van deze schade op papier kan zetten. Maak ook foto’s van deze beschadigingen. Dit alles om achteraf niet aansprakelijk gesteld te kunnen worden voor schades aan de auto die u niet zelf veroorzaakt heeft.


Tips bij autohuur in het buitenland

 • Lees en bewaar het opgestelde huurcontract goed. In dit huurcontract vindt u namelijk alle gemaakte afspraken terug, zoals wie er in de auto rijdt, de kilometerstand bij vertrek en reeds aanwezige autoschade voordat u de weg op gaat. Op dit formulier hoort ook duidelijk te worden aangegeven wie de auto gaat besturen. Dit is ook de persoon die is verzekerd.

 • Als u de auto met een volle tank terug moet brengen, tank dan vlak voordat u de auto terugbrengt en bewaar het bonnetje. Dit om extra kosten voor brandstof te voorkomen.

 • De huur van navigatie kost al snel tien euro per dag. In sommige gevallen is het dus voordeliger om eigen navigatieapparatuur mee te nemen of zelf navigatie aan te schaffen.

 • Als u autopech heeft neem dan altijd eerst contact op met de verhuurder en laat de schade nooit zonder overleg zelf repareren.Wat vindt u van artikel? Laat het ons weten!

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Hermien zegt: op 18-3-2019 om 07:22
Beste mevrouw Demaecker Wij willen een auto huren in Guadeloupe maar de verhuurder verstrekt zeer gebrekkige informatie in het engels. Onze creditcard dekt eigen risico en ik heb een goede reisverzekering.waar moet ik op letten bij het huren van de auto? Ik bedoel welke verzekering moet ik hebben? Met vriendelijke groeten Hermien
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 2-2-2018 om 08:11
Beste mevrouw Demaecker, om hier zeker van te zijn kunt u het beste de vraag bij Travelbird neerleggen.
Carine Demaecker zegt: op 1-2-2018 om 10:27
Wij zouden graag een reis boeken naar Roemenië met Travelbird.... de huurauto zit in de totaalprijs van Travelbird. Nu is mij vraag.... zit daar een omniumverzekering inbegrepen of niet, of hoe kan ik dit te weten komen ??