×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Auto uitlenen: hoe ben ik verzekerd?

Auto uitlenen: hoe ben ik verzekerd?

dinsdag 16 februari 2016 - door Stefan Bakker

Auto uitlenen: hoe ben ik verzekerd?Vraagt een goede vriend(in) of familielid of hij/zij uw auto tijdelijk mag lenen? Dan bent u natuurlijk snel geneigd om hiermee in te stemmen. Wat er dan gebeurt bij eventuele schade vanuit uw autoverzekering is vaak onduidelijk. Waar moet u op letten bij het uitlenen van uw auto aan iemand anders? En hoe bent u precies verzekerd?


Mag ik mijn auto uitlenen?

Een autoverzekering wordt afgesloten op naam van de hoofdbestuurder van de auto. Deze persoon bouwt ook schadevrije jaren op die invloed hebben op de premie van de autoverzekering. Is het dan toegestaan om iemand anders in de auto te laten rijden als deze op uw naam staat? Dat is het zeker, al kleven hier natuurlijk wel een aantal extra voorwaarden aan. De verzekeraar verwacht bijvoorbeeld dat het uitlenen van de auto incidenteel gebeurd, uiteraard met uw toestemming, omdat anders de regelmatige bestuurder die op de polis staat vermeldt gewijzigd zou moeten worden. Daarnaast dient degene aan wie u de auto uitleent natuurlijk in bezit te zijn van een geldig rijbewijs.


Wat zijn de gevolgen bij schade?

Wordt er een schade gereden door de persoon aan wie u de auto uitleent? Dan kan dit, afhankelijk van de dekking, gevolgen hebben voor de premie van uw autoverzekering. Heeft u een autoverzekering met alleen een (verplichte) WA-dekking afgesloten? Dan is schade aan anderen, veroorzaakt door de persoon die uw auto leent, gewoon verzekerd. Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd, maar dat was ook niet het geval geweest als u zelf in de auto had gereden.


Heeft uw auto schade opgelopen en is uw vriend, vriendin of familielid verantwoordelijk voor de schade? In dat geval krijgt u de schade alleen vergoed indien u een WA + Casco (Allrisk) autoverzekering hebt afgesloten. U moet er op dit moment echter wel rekening mee houden dat de no-claimkorting op uw premie, opgebouwd vanuit de schadevrije jaren, afneemt. Dit komt omdat de schade een terugval veroorzaakt in schadevrije jaren en invloed heeft op de Bonus-Malusladder. Een schade heeft op dat moment dus wel degelijk invloed op uw financiële situatie, omdat u meer premie zult gaan betalen.


Maak duidelijke afspraken

Leent u uw auto dus uit aan iemand anders, dan is het verstandig om duidelijke afspraken te maken voor het geval er schade wordt gereden. Indien u een ander toestemming geeft om met de auto te rijden, bent u namelijk nog steeds aansprakelijk voor wat er met de auto gebeurt. Een ongeval, met alle gevolgen van dien, wordt onder uw naam geregistreerd. De verantwoordelijkheid komt dus totaal bij de verzekeringsnemer terecht, terwijl deze zelf weinig invloed op de situatie heeft als er is ingestemd met het uitlenen van de auto. Het is dus belangrijk dat u hier goed over nadenkt voordat u de auto aan iemand anders meegeeft.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Stefan Bakker

Over Stefan Bakker

Als online marketeer is Stefan verantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van de online marketingstrategie binnen VerzekerVoordelig.nl. Stefan richt zich volledig op de optimalisatie van dienstverlening die wij als bedrijf aan klanten willen bieden. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Stefan u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties