×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Auto total loss: wat moet ik doen en ben ik verzekerd?

Auto total loss: wat moet ik doen en ben ik verzekerd?

zaterdag 14 november 2015 - door Klaas Kroezen sr.

Auto total loss: wat moet ik doen en ben ik verzekerd?Het is glad op de weg, de zon staat laag, u bent moe en let even niet op, een ongeluk zit in een klein hoekje.  Een moment van onoplettendheid kan grote gevolgen hebben op de weg.


Stel, u bent lekker aan het rijden op de snelweg en voordat u zelf eigenlijk echt beseft wat er gebeurd is beland u met een grote klap in de vangrail. Hevig geschrokken probeert u zo snel mogelijk uit de auto te komen. Gelukkig, de lichamelijke schade lijkt mee te vallen maar de auto is total loss. Hoe handelt u op zo’n moment?


Stap 1: Zorg eerst dat u op een veilige plaats gaat staan, plaats een gevaren driehoek om andere weggebruikers te waarschuwen en bel de politie. Bel dan de hulpdienst van uw autoverzekering om het voertuig weg te laten slepen. Kijk op uw groene kaart voor het telefoonnummer.


Stap 2: Indien mogelijk is het verstandig om foto’s te maken van het beschadigde voertuig en eventuele slipsporen voor de verzekering. Bij een eenzijdig ongeval bent u in principe zelf aansprakelijk. Er is namelijk geen andere partij betrokken die als schuldige aangeduid kan worden. Toch is het soms mogelijk om de schade te verhalen. Bij heel slecht wegdek bijvoorbeeld.


Stap 3: Ook als u alleen WA of WA beperkt casco verzekerd bent is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk te melden bij uw verzekeraar. Het is namelijk mogelijk dat u aansprakelijk wordt gesteld voor de schade aan de vangrail. Indien u WA casco verzekerd bent is schade aan eigen voertuig door een eenzijdig ongeval wel verzekerd.


Ongevallen inzittendenverzekering

Zo’n ongeluk zet u toch wel even aan het denken. Stelt u zich eens voor dat uzelf of uw passagiers blijvend invalide zouden zijn geworden of dat er iemand overlijdt. Op zo’n moment is het prettig als u een ongevallen inzittendenverzekering hebt afgesloten. Deze verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag per inzittende uit waarbij het niet uitmaakt wie de schuldige is. Nadeel aan deze verzekering is wel dat als de werkelijke schade hoger is dan het vaste bedrag u dit deel niet uitgekeerd krijgt.


Schadeverzekering inzittenden

Een (vaak gunstiger) alternatief voor de ongevallen inzittenden verzekering is de schadeverzekering inzittenden. Deze verzekering verleent dekking  bij persoonsschade en schade aan bagage die de bestuurder en eventuele inzittenden bij zich hebben. Daarbij is het niet belangrijk wie het ongeval veroorzaakt heeft.


Geschreven door: Marleen Meissen


Reacties

Er zijn nog geen reacties