×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Airbnb: hoe ben ik verzekerd bij verhuur van mijn woning?

Airbnb: hoe ben ik verzekerd bij verhuur van mijn woning?

zaterdag 21 oktober 2017 - door Manon Sijm

Airbnb: hoe ben ik verzekerd bij verhuur van mijn woning?

Steeds meer mensen verhuren een kamer of woning via Airbnb. Airbnb is een online marktplaats voor het (ver)huren van woningen. Toch brengt dit risico’s met zich mee. Wie vergoedt bijvoorbeeld de schade aan uw woning, toegebracht door de huurder? Veel mensen denken bij het verhuren van hun woning niet na over hoe zij verzekerd zijn.

Inboedel en opstalverzekering

Veel mensen sluiten een particuliere inboedel- en/of opstalverzekering af voor hun woning. Zij zijn dan verzekerd voor privégebruik van de woning en spullen. Veel mensen denken er bij het verhuren van hun huis via Airbnb niet aan om hun verzekering aan te passen, omdat het niet om professionele verhuur gaat en de applicatie zo laagdrempelig is. Toch is het verplicht om uw verzekeraar te laten weten dat u uw huis gaat verhuren. U zult dan vanwege het vergrote risico meer premie moeten betalen, of u zult u elders moeten verzekeren omdat niet alle verzekeraars dit risico willen dekken. Wanneer u dit niet doet loopt u het risico dat u niks uitgekeerd krijgt wanneer u schade lijdt aan uw woning. Lees daarom altijd goed uw polisvoorwaarden door, en pas de verzekering waar nodig aan.

Airbnb verhuurdersgarantie

Airbnb biedt zelf verhuurdersgarantie. Zij beschermen iedere reservering via Airbnb tot een maximaal bedrag van €800.000. Airbnb geeft aan dat de verhuurdersgarantie niet mag worden beschouwd als een vervanging van verzekeringen van huiseigenaren of huurders. Aan deze bescherming zitten dan ook bepaalde voorwaarden, beperkingen en uitsluitingen. Zo is contant geld niet gedekt, zijn de gedeelde of gemeenschappelijke ruimtes uitgesloten van dekking en zijn kostbaarheden zoals sieraden en kunstwerken beperkt verzekerd. Tevens dekken zij particuliere aansprakelijkheid niet. Wanneer een huurder (letsel)schade oploopt door uw eigendommen, bent u hier dus niet voor verzekerd. Het is dan ook verstandig om een gewone particuliere aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, om dit risico uit te sluiten. Tevens moet u de schade eerst zelf proberen te regelen met de huurder. Als dit niet lukt, moet u binnen 14 dagen contact opnemen met Airbnb. Na deze termijn is het niet meer mogelijk om de schade te verhalen bij Airbnb.

Hypotheek, vergunning en belasting

Naast de verzekeringen is het ook belangrijk om stil te staan bij uw hypotheek. Bij slechts 5% van de hypotheekproducten is verhuur toegestaan, bij 15% van de producten kunt u toestemming vragen en voor de overige 80% is verhuur helemaal uitgesloten. Als u de woning zonder toestemming verhuurt, kan dit er zelfs toe leiden dat u de lening in één keer moet terugbetalen. Ook moet u er rekening mee houden dat u in verschillende gemeenten een officiële vergunning moet hebben voor verhuur van uw woning. Tevens moeten de inkomsten van Airbnb opgegeven worden bij de inkomstenbelasting. Het is dus belangrijk om u van te voren goed te verdiepen in het financiële gedeelte voor u uw huis verhuurt.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties