×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » 8 tips om diefstal van uw boot of buitenboordmotor te voorkomen

8 tips om diefstal van uw boot of buitenboordmotor te voorkomen

zaterdag 21 februari 2015 - door Evert Korse

BootverzekeringSteeds meer mensen hebben een motorboot, een sloep of een ander vaartuig. Een boot is, net als een buitenboordmotor, een gemakkelijk doelwit voor dieven en dat blijkt ook uit cijfers van de afgelopen jaren. Gemiddeld worden er jaarlijks ruim 1200 boten en 2100 buitenboordmotoren gestolen.

Diefstal van uw boot

Doordat boten en bootmotoren relatief gezien vaak een hoge waarde hebben, zijn deze objecten erg gewild onder dieven. Vanwege de onderontwikkelde registratiesystemen rond pleziervaartuigen, worden boten en bootmotoren in veel gevallen ook niet teruggevonden. Dieven komen er dus vaak ook mee weg. In vergelijking tot bijvoorbeeld auto's die allen een kenteken hebben, bestaat er voor boten niet echt zoiets als een verplicht registratiesysteem waarin alle boten in Nederland zijn terug te vinden. Dit is een belangrijke reden waarom boten na diefstal moeilijk zijn op te sporen.

Registreer uw boot

Er bestaat echter de mogelijkheid om uw boot bij aankoop toch direct te laten registreren bij de politie. Via de registratiekaart pleziervaartuigen wordt uw boot in een centrale database opgenomen die ook uitleesbaar is voor de politie bij diefstal. Hierdoor wordt er direct naar uw boot gezocht nog voordat u aangifte heeft gedaan. Vervolgens wordt het stolen pleziervaartuig op internet geplaatst, zodat mensen op het water en daarbuiten naar het vaartuig kunnen uitkijken. Belangrijk is daarom ook dat er een foto beschikbaar is. Doordat alle gegevens bekend zijn, wordt de kans dat uw gestolen vaartuig wordt teruggevonden een stuk groter.

App bootprofiel

Op het moment dat uw boot of buitenboordmotor toch gestolen wordt, dan is het handig voor de aangifte bij de politie wanneer u beschikt over een gedetailleerde omschrijving van het object.  Het probleem in de praktijk is dat booteigenaren bij diefstal niet alle kenmerken van de boot bij de hand hebben. Vaak zijn alleen de naam, kleur en de vorm bekend, maar ontbreken gegevens als merk type en registratienummer.  Met de registratie App ‘Bootprofiel’ kunt u alle specifieke bootgegevens registreren. De app is beschikbaar voor zowel iPhone-, iPad- en Android toestellen.

Via de App Store voor iPhone en iPad klik hier.
Via de Playstore voor Android klik hier.

De kans op diefstal verkleinen

Wanneer u een bootverzekering met diefstal dekking hebt afgesloten, krijgt u van de verzekeraar (mits voldaan aan de voorwaarden) de waarde van de boot weer vergoed. Maar onder het mom voorkomen is beter dan genezen geven wij u onderstaand nog enkele tips om diefstal te voorkomen.

  1. Leg de boot zo goed mogelijk vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot.

  2. Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang.

  3. Zorg voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuigvolgsysteem.

  4. Stal uw vaartuig in de winter in een veilige botenstalling, of op een afgesloten terrein.

  5. Zet op een goed zichtbare plaats van uw boot, binnenboordmotor of buitenboordmotor uw postcode en huisnummer.

  6. Als u uw boot op een trailer heeft staan, beveilig deze dan met een passen en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem.

  7. Haal uw motor van de boot of zorg anders dat er een goedgekeurd buitenboordmotorslot op zit.

  8. Niets erin, niets eruit: neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot.

Ontvang tot wel 25% korting op aanschaf van beveiligingsproducten

Om de kans op diefstal van uw boot en motor te verkleinen, kunt u gebruik maken van diverse beveiligingsproducten. Heeft u een bootverzekering afgesloten via VerzekerVoordelig.nl? Dan ontvangt u een korting op uw aanschaf van uw beveiligingsproducten bij watersportbeveiliging.com. De hoogte van de korting is afhankelijk van de door u gekozen maatschappij maar kan oplopen tot wel 25%.

Evert Korse

Over Evert Korse

Evert is al jarenlang werkzaam bij VerzekerVoordelig.nl en heeft als verzekeringsadviseur daarom ook een belangrijke taak binnen het bedrijf. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van verzekeringen, weet hij situaties vaak snel in te schatten. Met het verspreiden van waardevolle informatie via zijn blogs, probeert Evert u een extra steun in de rug te bieden bij het afsluiten van de juiste verzekering. Lees verder

Reacties

Hoogriebroek zegt: op 19-6-2017 om 23:09
Zou het zin hebben om van een afgesloten buitenboordmotor de afdekkap mee naar huis te nemen om diefstalrisico te verminderen, de motor is dan slecht te verkopen. Groeten, Hoogriebroek