×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Klantenservice » Over ons » Weblog » Weblog: Zijn beursanalisten gelegaliseerde oplichters?

Weblog: Zijn beursanalisten gelegaliseerde oplichters?

zaterdag 8 januari 2011
Tags: weblog

Het jaar 2010 is nog maar nauwelijks verstreken of we worden weer bestookt met allerlei beschouwingen en voorspellingen. Ook afgelopen jaar blijkt dat het gros van de beursanalisten met hun voorspellingen voor 2010 weer fors hebben misgekleund.

Het jaar 2010 is nog maar nauwelijks verstreken of we worden weer bestookt met allerlei beschouwingen en voorspellingen. Ook afgelopen jaar blijkt dat het gros van de beursanalisten met hun voorspellingen voor 2010 weer fors hebben misgekleund. Het is algemeen bekend dat de apen al jarenlang beter beleggen dan de zogenaamde ‘beleggingsexperts’. Ook is het een vast gegeven dat maar liefst 80% van de ‘beleggingsadviseurs’ niet in staat is om de indexen, zoals de AEX, te verslaan. Tot zover de nuchtere vaststelling van de feiten, niets nieuws onder de zon.

Wat is er dan opvallend? Ondanks bovengenoemde feiten worden er jaar in jaar uit dagelijks dik betaalde beleggingsadviezen gegeven, vullen de kranten er een aantal pagina’s mee en zijn er tv zenders die hele dagen ‘economisch’ nieuws geven. Nooit hoor je de opmerking ‘waarom de koers vandaag stijgt of daalt is ons een raadsel’. Altijd weten ze hiervoor een reden te bedenken.

Diverse opleidingsinstituten geven cursussen over het ‘beleggingsvak’. Zij suggereren dat ‘beleggen een beroep is dat je kunt leren’. Grote pensioenfondsen hebben hele afdelingen ingericht om de ‘aandelenmarkt’ goed te kunnen volgen en beoordelen. Er zijn in beleggingsadviezen gespecialiseerde banken. Iedere zichzelf respecterende bank heeft wel een afdeling of onderdeel Private Banking. Tenslotte vraagt ons vermogen altijd om persoonlijke aandacht. De Nederlandse financiële waakhonden de Nederlandsche Bank en de AFM beoordelen mensen en bedrijven of zij bekwaam zijn om ‘beleggingsadviezen te geven’. Nooit hoor je een veroordeling ‘u heeft geadviseerd een fonds te kopen, terwijl de waarde hiervan binnen de kortse keren in elkaar is gezakt’. Als er al een veroordeling plaats vindt dan gebeurd dat op grond van ‘het niet in het bezit hebben van de juiste diploma’s en inschrijvingen’.

Wat is nu de waarde van dit schijnbaar mooi opgetuigde en in stand gehouden beleggingswalhalla? Is dit in het belang van u als klant of is dit alleen maar in het belang van diegenen die onderweg een graatje of graat mee pikken? Zeker is dat het systeem niet stabiel blijkt te zijn. Zodra er maar iets aan de hand is of sterker nog aan de hand lijkt te zijn kunnen koersen tientallen procenten stijgen of dalen. Is een bedrijf dan ineens zoveel meer of minder waard? Nee, natuurlijk niet. Alleen is er dan met z’n allen een mogelijkheid gecreëerd om een grote klapper te maken. Dit leidt echter ook regelmatig tot een grote zeper.

Terugkomend op de openingsvraag ‘zijn Beursanalisten gelegaliseerde oplichters?’ Hierop is het antwoord moeilijk te geven. Laten we er maar van uitgaan dat ze onderdeel zijn van een systeem en dat hierin duidelijk iets mis is. Alle zakenbanken en vermogensbeheerders zijn het er nu over eens ‘2011 wordt het jaar van het aandeel, beleggers kunnen niet langer om aandelen heen’. Bedenk wel altijd dat u zelf uitmaakt of u hieraan deelneemt en dat resultaten uit het verleden geen enkele garantie geven voor de toekomst.

Klaas Kroezen Sr.
Directeur VerzekerVoordelig.nl 
 

Klantenservice

0228-511211