×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Klantenservice » Over ons » Weblog » Je ongezonde levensstijl wordt bestraft

Je ongezonde levensstijl wordt bestraft

zaterdag 27 april 2013 - door Ben Jansen Verplanke

Ongezonde levensstijl wordt bestraft

Er worden steeds meer speculaties gemaakt dat verzekeraars hun premies willen gaan aanpassen aan de soort levensstijl van hun klanten. Stel: je hebt een BMI hoger dan 26, je rookt en bent geen fan van lichaamsbeweging, dan ga je in de toekomst misschien wel meer betalen voor je verzekering. Verzekeraars zijn al begonnen met het straffen van ‘ongezonde’ klanten.

Een rokersvoorbeeld

Volgende twee afbeeldingen geven de premies weer voor de overlijdensrisicoverzekering van een aantal maatschappijen in het geval van een niet-roker en in het geval van een roker:

Niet-roker

Aanbieder Premie Totaal premie looptijd
TAF Leven - Quantum Leben € 6,91 p/mnd € 2.643
TAF Leven - Ace € 7,13 p/mnd € 2.722
DELA € 7,56 p/mnd € 2.877
Erasmus € 7,82 p/mnd € 2.970
Leidsche Verzekeringen € 7,98 p/mnd € 3.028

Roker

Aanbieder Premie Totaal premie looptijd
TAF Leven - Quantum Leben € 12,83 p/mnd € 4.774
TAF Leven - Ace € 13,67 p/mnd € 5.076
DELA € 14,20 p/mnd € 5.267
Erasmus € 13,35 p/mnd € 4.961
Leidsche Verzekeringen € 13,10 p/mnd € 4.871

Duidelijke conclusie: rokers betalen meer!

Dit premieverschil heeft natuurlijk een reden. Verzekeringsmaatschappijen berekenen de premies van hun overlijdensrisicoverzekering onder andere op basis van de levensverwachting van de aanvrager. Aangezien rokers in het algemeen een mindere levensverwachting hebben dan niet-rokers, betalen zij meer voor hun verzekering.

Er is te zien dat sommige maatschappijen rokers zwaarder straffen dan andere. Er is daarom bij de roker/niet-roker een verschillende top 5 te zien (5 van de 15 aanbieders die VerzekerVoordelig.nl aanbiedt). Bij Leidsche Verzekeringen is er een premieverschil tussen de roker en de niet-roker te zien van € 5.12 per maand (dat is een verhoging van 64 procent!).

Deze premies zijn van een man van 28 die een bedrag van € 100.000,- wil verzekeren over een periode van 30 jaar. Over deze 30 jaar zou het ‘niet roken’ van deze man hem € 1843,20 schelen (bij Leidsche Verzekeringen) op alleen al zijn overlijdensrisicoverzekering!

Een voorbeeld van iemand met overgewicht

Verzekeringsmaatschappijen houden ook steeds meer rekening met het gewicht van de personen die zij verzekeren. Bijvoorbeeld, Nationale Nederlanden vraagt bij het aanvragen van hun overlijdensrisicoverzekering naar je gewicht en je lengte (om je BMI uit te rekenen). In mijn voorbeeld ga ik weer uit van de 28-jarige man die € 100.000 wil verzekeren over een periode van 30 jaar.

Gezond gewicht

De man is 1.85 meter lang en weegt 80 kilo. Premie: € 7.66 per maand.

Ongezond gewicht

De man is 1.85 meter lang en weegt 95 kilo. Premie: € 8.18 per maand.

Het verschil

€ 0.52 Per maand (7%). Een gezond gewicht scheelt de man € 187.20 over de gehele looptijd van de verzekering.

Overgewicht wordt bestraft omdat het een gezondheidsrisico met zich meedraagt. Hart- en vaatziekten zijn overlijdensoorzaak #1 in Nederland en overgewicht vergroot de kans op dit soort aandoeningen.

Wat is een gezond leven?

Het is natuurlijk niet zo dat je automatisch gezond leeft als je niet rookt en een gezond BMI hebt.

Ondergewicht en ongezonde voeding kunnen veel schadelijker voor iemands gezondheid zijn dan een licht overgewicht!

ongezond-leven-door-Gollum

Uitsluitend kijken naar het BMI van een aanvrager hoeft nog niks te zeggen over iemands gezondheid. Sporters met veel spiermassa zouden best wel eens op een BMI boven de 25 uit kunnen komen (grens voor een gezond gewicht), terwijl ze qua vetpercentage compleet gezond zijn.

Een gezond leefpatroon betekent in mijn ogen veel lichaamsbeweging, gezonde voeding en genoeg rust. Een goed voorbeeld van een gezonde levenswijze is die van de Amerikaanse chirurg Ellsworth Wareham die door zijn gezonde levenswijze tot zijn 95ste hartoperaties heeft uitgevoerd. In deze video onthult hij zijn geheim voor een gezond en vitaal leven.

Conclusie

Gezond leven wordt steeds belangrijker. Volgens het CBS had 41% van de Nederlanders overgewicht in de periode 2009-2011. Dat percentage is daarna alleen nog maar toegenomen. Omdat overgewicht en roken een groot gezondheidsrisico en dus een verminderde levensverwachting met zich meebrengen krijgen mensen die deze risico’s nemen steeds vaker te maken met verhoogde premies. Dit is een trend die zich hoogstwaarschijnlijk verder doorzet in de toekomst.

Ben Jansen Verplanke

Over Ben Jansen Verplanke

Ben houdt zich binnen VerzekerVoordelig.nl met name bezig met het optimaliseren van de website. Als online marketeer en website optimizer probeert hij de website zo toegankelijk mogelijk te maken voor u als klant. Ben heeft daarnaast een grote interesse in financiële markten en helpt u graag verder met al uw vragen omtrent verzekeringen.