Verhuizen en uw inboedelverzekering: hoe zit dat?

Elke dag verhuizen er duizenden Nederlanders naar een andere woning. Hoe zit het met de dekking van uw inboedel tijdens de verhuizing?

De meeste verhuizingen duren hooguit twee dagen en de meeste verhuizers gaan voorzichtig om de inboedel tijdens de verhuizing. Toch kan het voorkomen dat spullen beschadigen of kwijtraken. Wie is er dan aansprakelijk, u of de verhuizer?

De dekking tijdens verhuizingen wordt in de polisvoorwaarden apart behandeld. In de meeste gevallen kent de inboedelverzekering de volgende voorwaarde:

‘Tijdens verhuizing is de dekking van kracht tegen schade door brand, blikseminslag, ontploffing en luchtvaartuigen, alsmede schade door aanrijding of aanvaring, het middel van vervoer overkomen. Schade als gevolg van het breken van het hijsgerei of het uit de strop schieten is verzekerd alleen voorzover deze schade niet door of namens de vervoerder wordt vergoed.’

Let op, de voorwaarden verschillen per verzekeraar. Neemt u zelf zorgvuldig uw polisvoorwaarden door alvorens u gaat verhuizen.

U kunt wel een groot deel van het risico dekken door te kiezen voor een Erkende Verhuizer. Deze bieden de garantie van dekking van uw inboedel tijdens de verhuizing tot een bedrag van 100.000 euro binnen Nederland, tegen alle verliezen en materiële schade. Zie ook de website www.erkende-verhuizer.nl.

Wanneer u niet gebruik maakt van een Erkende Verhuizer en de verhuizing bijvoorbeeld zelf doet, kunt u het beste tijdig de voorwaarden van uw inboedelverzekering doornemen. Geef aan uw verzekeraar door dat u gaat verhuizen en vraag naar dekking als dit onduidelijk is. Geef ook meteen uw nieuwe adres door (de meeste inboedelverzekeringen bieden twee maanden dekking voor het nieuwe adres, wanneer u twee maanden na de verhuizing nog niets heb doorgegeven, vervalt de dekking). Sluit zonodig een extra verhuisverzekering af die dekking geeft tijdens de verhuizing.

Bereken direct de premie van uw inboedelverzekering!