VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie gebruiken.

Gaat u akkoord met het plaatsen van deze aanvullende cookies?
fiets verzekering

Soorten fietsen

Gewone fiets

Er zijn veel verschillende soorten 'gewone' fietsen. U kunt bijvoorbeeld denken aan de opoefiets, aan een kinderfietsje, aan de Gazelle of de Batavus. Het aanbod van gewone fietsen is zeker groot te noemen. Bovendien zijn er tal van mogelijkheden om uw fiets uit te breiden met hulpmiddelen, zoals handremmen, speciale zadels, extra verlichting, kilometerteller, routeplanner enz. Door het hoge risico op diefstal raden wij aan om uw nieuwe fiets in ieder geval tegen diefstal te verzekeren.

Ligfiets

Een ligfiets is nog steeds vrij bijzonder en zeldzaam te noemen. Kenmerkend is de lage zitting (de ligstand) waardoor er geen ruimte voor de trappers onder de zitting overblijft. Bijna alle ligfietsen hebben geen zadel, maar zijn voorzien van een zitschaal of kuip die tevens de rug ondersteunt. De trappers bevinden zich op dezelfde hoogte als de kuip maar dan wel een beenlengte ervoor. Ligfietsen hebben vaak een hoge nieuwwaarde, daarom raden wij u ook aan om uw nieuwe ligfiets tegen diefstal te verzekeren.

Crossfiets

Een crossfiets is een fiets die gemaakt is met het doel om te crossen. Crossfietsen zijn flexibele fietsen waar van alles mee gedaan kan worden, zoals springen, draaien en allerlei andere fietstrucjes. Een crossfiets kan goed tegen een stootje, maar bij een vrijwel nieuwe crossfiets is een verzekering zeker aan te raden.

Mountainbike

Een mountainbike of bergfiets is gemaakt om 'off road' te rijden, bijvoorbeeld op modderwegen, ongeplaveide omgevingen of in bergachtige streken. Gewone fietsen zijn niet sterk genoeg voor deze terreinen. Mountainbikes hebben dikke, reliëfachtige banden voor extra grip en flexibele sturen voor moeilijke bochten. Een mountainbike wordt door verzekeraars als mountainbike aangemerkt als ze geen bagagedrager hebben en worden alleen verzekerd als ze zijn voorzien van een goedgekeurd slot.

Racefiets

Een racefiets is een fiets die is geoptimaliseerd voor gebruik in wielerwedstrijden. Hierbij spelen twee zaken een belangrijke rol, namelijk de luchtweerstand en het gewicht van de fiets. Voor zover het binnen de reglementen mogelijk is, worden deze twee zo laag mogelijk gehouden. Door de hoge nieuwwaarde van racefietsen adviseren wij u om uw racefiets in ieder geval tegen diefstal te verzekeren.

All Terrain Bike (ATB)

Een ATB (All Terrain Bike) is een fiets die geschikt is voor ruigere terreinen. Ze worden ook vaak mountainbikes genoemd, terwijl er wel enig verschil in zit. Een ATB is een stabiele fiets, maar bij veelvuldig gebruik is het aan te raden de fiets te verzekeren.