Reis annuleren vanwege het zika-virus: heb ik recht op een vergoeding?

Op dit moment verspreid het zika-virus zich razendsnel in Midden- en Zuid-Amerika. Ook in landen buiten Midden- en Zuid-Amerika, zoals Thailand, komt het virus voor. Tot nu toe is het bekend dat twintig Nederlandse reizigers besmet zijn geraakt met het zika-virus. Nederland heeft (nog) geen negatief reisadvies afgegeven voor mensen die een gebied willen waar het zika-virus heerst. Maar wat als u de reis door deze omstandigheden zelf wilt annuleren? Heeft u hierbij recht op een teruggave vanuit uw annuleringsverzekering?

Zwangere vrouwen en het zika-virus

Voor ongeboren baby’s is het zika-virus helaas niet geheel ongevaarlijk. Als een zwangere vrouw in de eerste drie maanden van de zwangerschap besmet raakt met het virus kan dit leiden tot hersenschade bij het ongeboren kind. De kinderen kunnen geboren worden met onderontwikkelde hersenen en een te kleine schedel. Daarnaast hebben zij een grotere kans op een verstandelijke beperking. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert vrouwen die zanger willen worden en vrouwen die zwanger zijn om niet af te reizen naar Midden- en Zuid Amerika. Verspreiding van het zika-virus binnen Nederland is overigens zeer onwaarschijnlijk omdat de muggen die het virus overbrengen niet in Nederland voorkomen.

Annuleringsverzekering en zika-virus

Uw vakantie annuleren vanwege angst voor het oplopen van het zika-virus? Het annuleren van een reis naar een zika-gebied is niet standaard gedekt op de annuleringsverzekering. Indien u een reis heeft geboekt naar een zika-gebied en het risico niet aandurft, kunt u het beste contact opnemen met de reisorganisatie waar u de reis heeft geboekt. De meeste reisorganisaties zijn coulant en kijken samen met u naar de mogelijkheid om de reis om te boeken.

Annuleren van de reis

Bent u zwanger en heeft u eerder een reis geboekt naar een zika-gebied? Dan is het begrijpelijk dat u deze reis wilt annuleren. De risico’s voor een ongeboren baby zijn namelijk groot. De kwaliteit van leven van de ongeboren baby kan door een besmetting namelijk drastisch verminderen. Welke moeder wil dit nou risico lopen?

Wat betreft de annuleringsverzekering ben ik daarom van mening dat alle verzekeringsmaatschappijen een mogelijke besmetting met het zika-virus voor zwangere vrouwen als een geldige annuleringsreden moeten zien. Verzekeringsmaatschappijen zouden dan wel als voorwaarde kunnen stellen dat zwangere vrouwen aan moeten kunnen tonen dat zij de reis hebben geboekt voordat het zika-virus in het nieuws kwam. Voor niet-zwangere vrouwen is het risico waarschijnlijk niet groot genoeg om het zika-virus als geldige annuleringsreden te zien.

Landen waar het zika-virus momenteel voorkomt:

BarbadosEl SalvadorKaapverdiëSamoa
BoliviaFrans-GuyanaMartiniqueSuriname
BraziliëGuadeloupeMexicoThailand
ColombiaGuatemalaNicaraguaTonga
Costa RicaGuyanaPanamaVenezuela
CuraçaoHaïtiParaguayVirgin Islands
Dominicaanse RepubliekHondurasPuerto Rico
EcuadorJamaicaSaint-Martin

Bereken direct de premie van uw doorlopende reisverzekering!