Een natuurramp treft uw vakantiegebied: wat dekt uw reisverzekering?

Orkaan Irma heeft zeer grote schade aangericht op een aantal Caribische eilanden, waaronder het eiland Sint Maarten. De orkaan heeft inmiddels ook de Verenigde Staten bereikt. Wat uw opties zijn wanneer u een vakantie heeft geboekt naar een gebied waar een natuurramp gaat plaatsvinden, of wanneer u zich in het rampgebied bevindt, leest u in dit artikel.

Reizigers die nog moeten vertrekken

Natuurramp wordt verwacht

Wanneer er een natuurramp wordt verwacht, zoals orkaan Irma in de Verenigde Staten, kunt u uw reis kosteloos annuleren bij uw reisorganisatie mits deze is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Dit kan vanaf 30 dagen voor de reis. De bijdrage aan dit fonds is maar €2,50 voor een gezelschap tot 9 personen. Het is dus verstandig om altijd te boeken bij een aangesloten reisorganisatie. Indien u de reis niet via een bij het Calamiteitenfonds aangesloten reisorganisatie heeft geboekt, kunt u proberen om de reis om te boeken of te annuleren bij uw reisorganisatie of touroperator.

Als uw vakantieaccommodatie is verwoest door een orkaan of een andere natuurramp, is het belangrijk om eerst contact op te nemen met uw reisorganisatie of touroperator. Zij kunnen de reis misschien voor u omboeken. Indien dit niet mogelijk is en u een annuleringsverzekering heeft, zal de verzekeraar het reisbedrag voor u vergoeden. Als u de reis kunt omboeken en in deze periode een andere accommodatie kan regelen, zal de verzekeraar (indien nodig) het verschil tussen de accommodatieprijzen vergoeden tot maximaal de annuleringsprijs.

Accommodatie staat nog

Als uw vakantieaccommodatie nog bewoonbaar is, maar u vanwege de natuurramp niet meer heen wilt, wordt dit helaas niet vergoed door uw annuleringsverzekering. Ook niet bij een negatief reisadvies. U bent hier alleen voor verzekerd wanneer u de “uitgebreide annuleringsverzekering” van Unigarant heeft afgesloten via onze website. Als u deze verzekering niet heeft, kunt u contact opnemen met uw reisorganisatie of touroperator om te kijken of zij iets voor u kunnen doen.

Doorlopende reisverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

natuurramp vakantiegebied

Reizigers in het rampgebied

Vast in rampgebied

Indien de ramp tijdens uw vakantie plaatsvindt en u door de omstandigheden uw vlucht of ander vervoersmiddel niet kunt halen, heeft u met een doorlopende reisverzekering recht op een verblijfskostenvergoeding, een reiskostenvergoeding en een vergoeding voor de gemaakte telefoonkosten. De hoogte van deze bedragen hangen af van uw reisverzekering. U kunt dit terugvinden in de polisvoorwaarden. Tevens adviseren wij ook om in deze situatie contact op te nemen met uw touroperator, reisorganisatie of vervoersmaatschappij. Indien u vastzit in een rampgebied, wordt uw kortlopende reisverzekering voortgezet totdat u weer naar huis kunt terugkeren.

Reis vroegtijdig afbreken

Als uw reis vroegtijdig moet worden afgebroken door een natuurramp, dan betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten die worden gemaakt voor het vervoer en de niet genoten reisdagen. Dit geldt niet wanneer er vóór de ramp een “dekkingsbeperking” is ingesteld op het gebied. In dat geval kunt u uw reis vanaf 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren. Uw reisorganisatie betaalt het geld aan u terug, indien deze organisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds.

Spullen kwijt/beschadigd

Indien uw spullen door een natuurramp verwoest zijn, is dit verzekerd tot een vooraf vastgesteld bedrag, mits u een “bagage dekking” heeft afgesloten bij uw reisverzekering.

Bereken direct de premie van uw doorlopende reisverzekering!