Worden mijn medische kosten in het buitenland vergoed?

Een groot aantal Nederlanders trekt jaarlijks naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Voor vertrek wordt het oliepeil en de bandenspanning van de auto nagekeken, alsmede de polis voor de caravanverzekering. Een aantal jaar geleden is er al een doorlopende reisverzekering afgesloten. Maar hoe zit het eigenlijk met eventuele medische kosten die gemaakt worden in het buitenland?

Met het basispakket van de zorgverzekering is iedere Nederlander verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland. Er zijn echter nog wel een aantal punten waar u rekening mee dient te houden.

Vergoeding van medische kosten

Met de basisverzekering voor ziektekosten heeft u overal ter wereld recht op onvoorziene nood(zakelijke)zorg. Wanneer u op vakantie een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten maximaal vergoed voor de kosten die in Nederland gelden voor een vergelijkbare behandeling. De kosten van medische zorg in het buitenland kunnen echter vele malen hoger zijn dan in Nederland.

Een voorbeeld:

U krijgt een ongeluk in Italië en hebt uw been gebroken. Omstanders hebben de hulpdiensten ingeschakeld en al snel komt er een ambulance die u afvoert naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. U heeft veel pijn en dat is ook het enige waar uw gedachten op dat moment naar uit gaan. Tegelijkertijd wordt u  gevraagd om wat papieren te ondertekenen voor de verzekering. U doet dit meteen om maar van de pijn af te komen. Later blijkt echter dat u in een privékliniek terecht bent gekomen.

Bij thuiskomst in Nederland ligt er een rekening van de kliniek ter hoogte van € 13.000,- op de deurmat. De behandeling in Nederland kost echter slechts € 3.500,-. Het basispakket van de zorgverzekering vergoed daarom alleen  deze € 3.500,-. Het verschil van € 9.500,- zult u zelf moeten betalen.

Om uzelf goed te verzekeren tegen dergelijke onverwachte medische kosten in het buitenland zijn er twee mogelijkheden:

  • Een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten;
  • Een aanvullende verzekering die bovenop het basispakket van de zorgverzekering wordt afgesloten.

De plus- en minpunten van een reisverzekering:

  • (+) Uitgebreide en hoge dekking
  • (+) Het hele jaar af te sluiten
  • (-) Kan dubbelop zijn met uw zorgverzekering

De plus- en minpunten van een aanvullende zorgverzekering buitenland:

  • (+) Geen extra losse verzekering
  • (-) Dekt niet alle kosten
  • (-) Hoe hoger uw eigen risico, hoe meer u zelf betaalt
  • (-) Soms maximering tot tweemaal het Nederlandse tarief
  • (-) Niet het hele jaar af te sluiten

Wij adviseren u om de dekking op uw aanvullende zorgverzekering en reisverzekering te controleren voordat u op reis gaat. Heeft u geen aanvullende dekking voor medische kosten in het buitenland met uw zorgverzekering? Dan is het raadzaam om dit voor enkele euro’s mee te verzekeren op uw reisverzekering. U bent dan verzekerd van een zorgeloze vakantie.

Bereken direct de premie van uw doorlopende reisverzekering!