Hoe kunt u schade aan uw geparkeerde auto verhalen?

Schade aan uw geparkeerde auto is natuurlijk erg vervelend. Vooral als u niet weet wie de dader is en u zelf niet verzekerd bent voor de schade. Wanneer u wel verzekerd bent, is de kans helaas groot dat u bij een claim achteruit gaat in uw schadevrije jaren en meer premie moet gaan betalen. Maar wist u dat het soms ook mogelijk is om de schade vergoed te krijgen door het Waarborgfonds Motorverkeer?

Dader bekend

Als u geluk heeft, laat degene die schade aan uw geparkeerde auto aanricht een briefje achter of kunt u op een andere manier de dader achterhalen. De schade kan dan verhaald worden op de verzekering van deze dader. Als de dader de schade met een voertuig heeft veroorzaakt, kan de schade verhaald worden op de verzekering van dit voertuig. Is de schade op een andere manier veroorzaakt, dan kan de schade verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de dader.

Geen dader bekend

De kans is aanzienlijk dat u bij schade aan u geparkeerde auto de dader niet meteen kunt achterhalen. Het is belangrijk dat u in dit geval altijd aangifte doet bij de politie en de dader probeert op te sporen door bijvoorbeeld getuigen te zoeken of bewakingsbeelden op te vragen. Om de schade zonder bekende dader te verhalen, zijn er twee dingen die u kunt doen. Ten eerste kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoed autoschades waarbij geen dader bekend is. Voorwaarde is wel dat vastgesteld moet worden dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Het kan ook voorkomen dat niet vastgesteld kan worden dat de schade is veroorzaakt door een ander voertuig. In dit geval kan de schade vaak verhaald worden op uw autoverzekering.

Waarborgfonds Motorverkeer

Wanneer bewezen is dat de schade veroorzaakt is door een ander motorrijtuig, kunt u dus terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Wanneer de dader onbekend is rekent het Waarborgfonds wel een wettelijk eigen risico van 250 euro. Houdt er rekening mee dat het Waarborgfonds Motorverkeer alleen vergoed als er aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:

  • De schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig
  • U heeft twee of meer getuigenverklaringen verzameld
  • U heeft binnen 14 dagen aangifte gedaan bij de politie
  • U heeft alles wat mogelijk is gedaan om achter de dader te komen

Wilt u zeker weten of het Waarborgfonds uw schade vergoed? U kunt dit nagaan op de website.

De autoverzekering

U kunt de schade ook proberen te verhalen op uw autoverzekering. U moet hier wel een autoverzekering met WA+beperkt casco of volledig Casco dekking voor hebben afgesloten. Met een WA+ beperkt Casco dekking bent u gedekt voor schade als gevolg van bijvoorbeeld inbraak, brand en ruitschade. Met een volledig Casco dekking wordt schade als gevolg van vandalisme ook vergoed. In de polisvoorwaarden van uw verzekering kunt u terugvinden welke schades er precies worden vergoed.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!