Betaal je jouw verzekering per maand? Je kunt geld besparen

Er bestaat vaak een premieverschil tussen het betalen van je verzekering per maand of per jaar. Of je dit nou wist of niet, meestal zien wij onze klanten kiezen voor betaling per maand. Waarom doen klanten dit en wat kan jij nou het beste doen?

Het verschil tussen de betaaltermijnen

Zoals al eerder is vermeld bestaat er vaak een premieverschil tussen de verschillende betaaltermijnen van een verzekering. Of er een toeslag wordt geheven over een betaaltermijn ligt aan de verzekering en/of aanbieder van die verzekering. Om dit verschil te illustreren zal ik een premievoorbeeld geven van de autoverzekering van Aegon. De gekozen dekkingen maken niet uit voor het voorbeeld, daarom zal ik daar niet over uitweiden.

 PremiePremie per jaarVerschil t.o.v. jaarbetaling
Maand€ 34,70€ 416,40€ 32,35
Kwartaal€ 100,74€ 402,96€ 18,91
Half jaar€ 196, 46€ 392,92€ 8,87
Jaar€ 384,05€ 384,05€ 0,00

In dit voorbeeld kan je al € 32,35 per jaar besparen op je autoverzekering als je kiest voor een jaarbetaling in plaats van betaling per maand.

Ten eerste kiezen klanten vaak voor een maandbetaling omdat ze simpelweg niet het geld hebben om de gehele jaarpremie in één keer naar de verzekeraar over te maken. Een maandbetaling spreidt de betaling meer en is dus gemakkelijker te betalen.

Ten tweede past een maandbetaling vaak beter in de financiële planning van klanten. Vaak worden meerdere vaste lasten maandelijks betaald (denk aan telefoonrekening, huur/hypotheek en goede doelen), met een maandbetaling zijn de vaste lasten per maand makkelijker in te calculeren dan een betaling per half jaar of jaar. Ook geeft de maandbetaling meer zekerheid in geval van een financiële tegenvaller. Stel je wasmachine begeeft het plotseling, dan is deze post in combinatie met de jaarafrekening van je verzekering vaak financieel zwaar en slecht te plannen.

Hopelijk heeft dit artikel je wat inzicht gegeven in het verschil in de betaaltermijnen. Als je op dit moment je verzekeringen nog allemaal per maand betaalt, heb ik je misschien wel aan het denken gezet. Als je maandbetalingen hebt gekozen door één van de bovenstaande redenen kan je overwegen om toch over te stappen op betaling per kwartaal. In mijn voorbeeld zou dit je € 13,44 per jaar schelen. En dat voor alleen je autoverzekering.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!