Autorijden met slippers, mag dat?

Eén op de drie chauffeurs zegt wel eens met slippers aan achter het stuur te stappen. Met zomers weer is dat dan ook erg verleidelijk om te doen. Toch is het erg onverstandig; het vergroot uw remweg en u kunt met uw voet achter het pedaal blijven hangen wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. In tegenstelling tot andere landen is het in Nederland niet verboden om met slippers aan te rijden, maar toch kan het rijden met slippers grote financiële gevolgen hebben wanneer u een ongeval veroorzaakt.

Cijfers

Onderzoek van de universiteit van Leeds heeft aangetoond dat je gemiddeld één tiende van een seconde verliest wanneer je met slippers van het gas- naar het rempedaal gaat. Daarnaast heb je drie procent minder remkracht bij het induwen van het rempedaal. Deze twee factoren zorgen ervoor dat je remweg 7,5 meter langer wordt bij een snelheid van 90 kilometer per uur.

Uit een ander onderzoek onder 1000 chauffeurs is gebleken dat 27 procent van de ondervraagden wel eens last heeft ervaren bij het rijden met slippers. Daarnaast is 11 procent wel eens blijven hangen achter een pedaal en heeft 7 procent ooit een ongeval of bijna-ongeval ervaren door het dragen van slippers.

Wetgeving Nederland

In Nederland is het wettelijk niet verboden om met slippers aan achter het stuur te kruipen. Wel is in de wet vastgelegd dat het verboden is om u zodanig in het verkeer te gedragen dat u anderen in gevaar brengt. U kunt dus wel degelijk aansprakelijk worden gesteld voor het dragen van slippers achter het stuur wanneer u een ongeval veroorzaakt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

autorijden-met-slippers

Verzekeraar keert niet (alles) uit

Als blijkt dat u tijdens het veroorzaken van een ongeval slippers droeg, kan dit grote financiële gevolgen hebben. Naast het verlengen van de remweg zorgt het dragen van slippers ervoor dat u sneller van het pedaal glijdt, of blijft haken achter het pedaal. Omdat het risico op een ongeval groter is, zal de verzekeringsmaatschappij in de meeste gevallen alleen de schade aan de tegenpartij vergoeden. Dit geldt ook wanneer u met blote voeten autorijdt. De schade aan uw auto zal u dan zelf moeten betalen, zelfs wanneer u volledig casco verzekerd bent. U kunt dit terugvinden in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Wetgeving buitenland

In landen zoals Frankrijk en Spanje is het wel verboden om met slippers of op blote voeten te rijden. U riskeert dan ook een forse boete wanneer u toch besluit om dit te doen. Omdat het in deze landen wettelijk verboden is, is het ook gemakkelijker om u aansprakelijk te stellen bij een ongeval.

Om grote problemen te voorkomen is het verstandig om altijd een extra paar schoenen in de auto te hebben liggen, zodat u nooit “even een klein stukje” hoeft te rijden met slippers of op blote voeten.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!