Met alcohol op achter het stuur: ben ik nog verzekerd?

Veel mensen denken dat ze nog wel kunnen rijden na het nuttigen van alcohol. Toch neemt je reactievermogen al af als je maar 0,1 – 0,5 promille alcohol in je bloed hebt zitten. Door alcohol in het verkeer komen in Nederland gemiddeld 130 mensen per jaar om. Daarnaast zijn er ook nog eens gemiddeld 4000 ernstig gewonden. De straffen voor rijden onder invloed zijn dan ook niet mis. Maar hoe zit het met uw verzekering?

Is de schade gedekt?

Als u met een slok teveel op achter het stuur bent gekropen en u veroorzaakt een ongeval waarbij u zelf schade lijdt, bent u hier niet voor verzekerd. Zelfs niet als u een all-risk dekking heeft. Veroorzaakt u een ongeval en is er een tegenpartij bij betrokken? Dan wordt de schade aan het voertuig of lichamelijk letsel aan de onschuldige tegenpartij gedekt door de verplichte WA autoverzekering van uw auto. Wel hebben veel verzekeringsmaatschappijen in hun polisvoorwaarden opgenomen dat schade door rijden onder invloed niet gedekt is. Deze maatschappijen mogen het schadebedrag weer op jou gaan verhalen. Dit kan oplopen tot een flink bedrag; naast de schade aan beide auto’s kan er ook letselschade zijn, wat kan oplopen tot honderdduizenden euro’s als iemand bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt door uw toedoen.

Centraal Informatie Systeem (CIS)

Naast dat de schade niet gedekt is als u onder invloed rijdt, wordt in de meeste gevallen uw verzekering ook direct beëindigd. Als u een auto op uw naam heeft staan welke niet is verzekerd, riskeert u een boete van bijna 400 euro. Het zal dan helaas ook lastig worden om een nieuwe verzekering af te sluiten, omdat u een registratie krijgt in het Centrale Informatie Systeem (CIS) dat voor alle verzekeraars toegankelijk is. U zult dan een verzekering moeten afsluiten bij een risicoverzekeraar, waarvan de premie vele malen hoger ligt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

alcohol-achter-het-stuur

Andere gevolgen

Naast de gevolgen voor uw verzekering, kunt u als u wordt betrapt met alcohol achter het stuur, ook een forse boete krijgen. Daarnaast kunt u een rijontzegging krijgen en kunnen er verplichte cursussen worden opgelegd welke u zelf moet betalen. Bij een zeer hoog promillage alcohol of bij het veroorzaken van een ongeval met alcohol op, zult u voor de rechter moeten verschijnen. U krijgt dan een strafblad, wat grote gevolgen kan hebben voor uw carrière. Daarnaast riskeert u een gevangenisstraf.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!