Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af?

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) wordt vaak gecombineerd met de inboedel– en de opstalverzekering. De opstalverzekering verzekert het huis zelf en de inboedelverzekering de spullen in het huis. De AVP vangt de financiële lasten op als u of een gezinslid schade aanbrengt aan anderen of aan bezittingen van anderen. Voor een aantal tientjes per jaar bent u verzekerd tegen schade ontstaan door uw toedoen. Waarom is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

De financiële schade kan onbetaalbaar zijn

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Stelt u zich voor dat u op visite bent en per ongeluk tegen een dure vaas aanstoot, waardoor deze op de grond valt en breekt. Daarnaast doen kinderen soms dingen waar ze de gevolgen niet van hadden ingeschat. Uw zoon besluit bijvoorbeeld om via de auto van de buurman op een dak te klimmen waar een voetbal op is geschopt. Deze schade kan al oplopen tot duizenden euro’s. Bij letselschade kunnen de gevolgen nog veel groter zijn. Stelt u zich voor dat de trapleuning in uw huis losraakt, waardoor iemand van de trap valt en hier blijvend letsel aan overhoudt waardoor hij of zij arbeidsongeschikt raakt. De schadeclaim uit een dergelijk ongeval is onbetaalbaar als je er niet voor verzekerd bent. Bovengenoemde schades worden vergoed door uw aansprakelijkheidsverzekering, mits het per ongeluk is gebeurd en/of er geen sprake is van achterstallig onderhoud.

Niet verplicht, wel aan te raden

De kans op een zware schadeclaim is voor een motorrijtuig groter dan voor bijvoorbeeld een fietser. De AVP dekt dan ook geen schade ontstaan door gemotoriseerde voertuigen. Eigenaren van een gemotoriseerd voertuig zijn verplicht om voor hun voertuig minimaal de WA-verzekering af te sluiten. Een AVP is niet verplicht, maar nog steeds is het mogelijk dat u een grote schade aanricht aan een ander. Daarom is een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren ten zeerste aan te raden.

Biedt uw AVP nog de juiste dekking?

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren of over andere verzekeringen? Onze adviseurs staan voor u klaar. U kunt via onze website gemakkelijk en snel aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken en afsluiten.

Bereken direct de premie van uw aansprakelijkheidsverzekering!