Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Nederland bent u als particulier niet wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch is het wel verstandig om dit te doen; een ongeluk zit in een klein hoekje. De schade kan oplopen tot honderdduizenden euro’s wanneer iemand per ongeluk door uw toedoen invalide raakt. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u zelf opdraaien voor de kosten. De premie van een aansprakelijkheidsverzekering is relatief laag, terwijl de zekerheid zeer hoog is.

Naast materiële schade is ook immateriële schade en letselschade gedekt. Voorwaarde is wel dat het slachtoffer zich niet bewust was van het feit dat hij een risico liep, en dat de schade niet met opzet is toegebracht. In de meeste gevallen dekt de zorgverzekeraar van het slachtoffer de medische kosten, maar het slachtoffer kan u ook aansprakelijk stellen voor de schade. In dat geval moet u de medische kosten betalen.

De meeste particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen dekken kosten tot een bedrag van €1.250.000 of €2.500.000, en hebben in veel gevallen geen eigen risico.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Soorten aansprakelijkheidsverzekeringen

Er zijn twee soorten particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen: alleenstaandendekking en gezinsdekking. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden is de schade veroorzaakt door u, uw huisdieren en logés gedekt. Een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking biedt dekking voor schade veroorzaakt door u, uw partner, uw kinderen (ook wanneer zij voor studie uitwonend zijn), andere inwonende familie, huispersoneel, uw huisdieren en logés.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering niet?

U kunt niet alle schade die u heeft aangericht verhalen bij de verzekeraar. Wanneer u als toeschouwer aan de zijlijn staat van een voetbalwedstrijd en uw bril wordt van uw hoofd geschoten, zal de aansprakelijkheidsverzekering van de voetballer dit niet vergoeden. U wist immers dat dit zou kunnen gebeuren, en heeft er zelf voor gekozen om met dit risico akkoord te gaan.

Wanneer u een vriendendienst verricht, zoals klussen of verhuizen, en u maakt iets kapot bent u hier ook niet voor aansprakelijk. U helpt uw vriend op zijn eigen risico. Ook zijn gehuurde of geleende spullen niet gedekt onder uw aansprakelijkheidsverzekering, omdat het voorwerp van een ander op dat moment tijdelijk uw bezit is. Toch zijn er steeds meer verzekeraars die schade aangericht tijdens een vriendendienst of schade aan een geleend voorwerp dekken; u voelt zich, ondanks dat u niet aansprakelijk bent, toch schuldig en wil de schade waarschijnlijk ook vergoeden.

Verder is schade veroorzaakt met een voer- of vaartuig ook niet gedekt onder uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering. U zult per voer- of vaartuig een aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten. Dit is verplicht voor alle gemotoriseerde voertuigen. Schade veroorzaakt onder invloed van alcohol of drugs is ook niet gedekt.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Vergelijk gemakkelijk en vrijblijvend aansprakelijkheidsverzekeringen via onze website.

Bereken direct de premie van uw aansprakelijkheidsverzekering!