×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Belasting box 3 dwaling wetgever?

Belasting box 3 dwaling wetgever?

dinsdag 18 augustus 2015 - door Klaas Kroezen sr.

Het leek in 2001 een briljant idee van toenmalig minister van financiën Zalm en staatssecretaris Vermeend om voor vermogen een box 3 met een fictief rendement van 4% in te stellen en daarover 30% belasting te heffen.


Over vermogen, zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning moest men belasting betalen over de werkelijke inkomsten, zoals de rente op spaargeld, het dividend op aandelen of de huuropbrengst minus de kosten, zoals betaalde rente.


Lage dividenden

De bedrijven op de aandelenbeurs speelden hierop in door lage dividenden uit te keren en de bezitters van aandelen te belonen met onbelaste koersstijgingen. Gevolg van deze tactiek is dat de bedrijven meer geld liquide houden omdat ze geen hoge dividenden uitbetalen. Met dat geld doen ze allerlei leuke, maar vaak risicovolle investeringen. Deze investeringen worden door de bedrijven aan de buitenwereld verkocht met hoge winstverwachtingen waarmee weer extra lucht wordt geblazen in hun aandelenkoersen. Dit leidt weer tot beurscrashes.


Als u dit als wetgever constateert moet u haast maken om die praktijken te stoppen. In 1999 heb ik als afstudeerobject een compleet nieuw belastingplan ontworpen wat door het Ministerie van Financiën is getoetst. De bedrijven worden in dit belastingplan verplicht om aan hun aandeelhouders een minimaal percentage van de gemaakte winst als dividend uit te keren. Een simpele oplossing die heel wat ellende kan voorkomen.


Laag rentepercentage op spaarrekeningen

Het rentepercentage op onze spaarrekeningen is inmiddels onder de 1% gekomen. Het gevolg is dat de belastingen in box 3 al een aantal jaren veel hoger zijn dan de behaalde rendementen op de spaarrekening. Sparen is daardoor niet meer interessant. Dit geeft de aandelenmarkt alle gelegenheid om met lucht de koersen op te drijven. De agressieve promotie om aandelen te kopen krijgen wij weer dagelijks op radio-tv en andere media aangeboden. De lucht wordt er behoorlijk ingeblazen en het wachten is op de volgende beurscrash.


Het is aan de wetgever om een einde te maken aan deze fictieve cirkel waarvan vooral de kleine man met hun zuurverdiende pensioenen de dupe zijn. 


Klaas Kroezen


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties