×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Een cyberaanval kan wereldwijd zeer grote schade aanrichten!

Een cyberaanval kan wereldwijd zeer grote schade aanrichten!

maandag 28 augustus 2017 - door Martine Kroezen

Een cyberaanval kan wereldwijd zeer grote schade aanrichten!Steeds vaker komen cyberaanvallen voor die wereldwijd grote schade aanrichten. Eerder dit jaar nog maakte zo’n cyberaanval, onder de naam WannaCry, honderdduizenden slachtoffers in meer dan 150 landen. Omdat cyberaanvallen steeds meer schade veroorzaken, verwachten wij dat de vraag naar verzekeringen voor schades als gevolg van een cyberaanval snel zal gaan toenemen.

Wat gebeurt er tijdens een cyberaanval?

Een cyberaanval is een door terroristen of criminelen geïnitieerde aanval op computer of servers die verschillende doelen kan hebben. Een eerste doel kan zijn om in te breken in computers of servers om zo vertrouwelijke informatie te stelen. Een ander doel kan zijn om de computer of server (of bepaalde functies daarvan) te verstoren of onklaar te maken. Bij de recente WannaCry cyberaanval werden bijvoorbeeld bestanden op computers versleuteld. Slachtoffers werden gevraagd een geldbedrag te betalen om weer toegang te kunnen krijgen tot de bestanden.

De gevolgen van een cyberaanval

Een cyberaanval kan, vooral als grote bedrijven getroffen worden, miljarden euro’s aan schade veroorzaken. Soms zijn bedrijven na een cyberaanval namelijk genoodzaakt om de bedrijfsvoering stil te leggen, krijgen ze boetes, of moeten ze bijvoorbeeld investeren in crisismanagement.
 

De recente cyberaanval WannaCry heeft maar weer eens duidelijk gemaakt dat de gevolgen van een cyberaanval groot kunnen zijn. In een aantal getroffen bedrijven moest de bedrijfsvoering stilgelegd worden. Zo moesten er operaties worden uitgesteld in ziekenhuizen die getroffen waren. Ook Autofabrikant Renault moest de productie in de Franse en Sloveense fabrieken tijdelijk stilleggen nadat het bedrijf getroffen was. In Nederland zijn ook een aantal bedrijven slachtoffer geworden van de cyberaanval. Één van deze bedrijven is containerbedrijf APN Terminals. 

Maatregelen ter bescherming  

Het is onmogelijk om uw computer 100% te beschermen tegen een cyberaanval. Maar door ervoor te zorgen dat software op uw computer helemaal up-to-date is, is de kans groot dat u cybercriminelen buiten de deur houdt. Ook is het belangrijk dat u een goede back-up van uw bestanden heeft. Door dit te doen loopt u nooit het risico om al uw bestanden kwijt te raken, mocht u toch getroffen worden.  
 

Voor bedrijven is het vaak lastiger om zich te wapenen tegen cybercrime. Dit omdat het bij bedrijven vaak lang duurt voordat zij een update van de software kunnen doorvoeren. Eerst moet er namelijk gecontroleerd worden of alle digitale systemen en programma’s van het bedrijf nog wel kunnen functioneren na een update.

Verzekeren tegen de gevolgen?

Er zijn op dit moment een aantal partijen die “cybercrime’’ verzekeringen voor bedrijven aanbieden. Met zo’n verzekering kunnen bedrijven zich voor verschillende gevolgen van een cyberaanval verzekeren. Omdat er steeds meer cybercrime aanvallen worden uitgevoerd die grote schade met zich meebrengen, verwachten wij dat er in de toekomst steeds meer partijen bij zullen komen die "cybercrime" verzekeringen gaan aanbieden. 
 

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties