×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Nieuw belastingplan: Eenvoudiger?

Nieuw belastingplan: Eenvoudiger?

maandag 15 juni 2015 - door Klaas Kroezen sr.

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het erover eens dat het belastingsysteem eenvoudiger moet en dat de lasten op arbeid omlaag moeten. Dat moet ook zorgen voor meer werkgelegenheid. 


Ze hebben de maatregelen tot nu toe redelijk binnenkamers gehouden. Een paar zaken die we mogen verwachten zal ik hieronder bespreken met daarbij de te verwachten protesten:


 • Terug te gaan van vier naar twee belastingschijven van 37% en 49%. Over het inkomen tot € 62.500 wordt dan 37% betaald:


  Huidige en toekomstige AOW-ers die nu in de 1ste schijf 17,9% belasting betalen zullen hiertegen protesteren.


 • Afschaffen van diverse aftrekposten en kortingen - genoemd worden o.m. de vrijstelling AOW-premie, ouderschapsverlofkorting, (alleenstaande) ouderenkorting en jonggehandicaptenkorting:


  De bezwaren kun je verwachten vanuit het sociale oogpunt.


 • Het algemene btw-tarief verder verhogen van 21 naar 23 procent, en het verlaagde btw-tarief van 6 naar 8 procent:


  Dit raakt de koopkracht van alle Nederlanders zeker de hierboven genoemde groepen die door de nieuwe belastingplannen geen hoger netto inkomen genereren.


 • Vereenvoudiging van de complexe belastingen op auto's:


  In de huidige belastingregels voor de auto speelt het milieu een grote rol. Indien hieraan wordt getornd zal dat weerstand ondervinden bij de milieugroepen.


Als afstudeeropdracht voor de Financiële Planner studie heb ik in 1999 een kader ontworpen voor een totaal belastingplan. Dit is in maart 1999 in opdracht van mevrouw J. Thunnissen (toenmalig de plv. Directeur-generaal der Belastingen) doorgelicht door de heren mr. drs. P.A. Pronk en E. Morit (beide leden van Directie Planning, Financiën en Control van het Ministerie van Financiën).


Conclusie ministerie van Financiën: dit zou echt een enorme vereenvoudiging betekenen van ons belastingsysteem, maar uiteindelijk beslist de politiek. Een bevriende registeraccountant gaf als commentaar: "Klaas, dit is top. Maar ik hoop dat het er nooit komt want hierdoor zou ons werk tot een minimum teruggebracht worden".


Eenvoudiger? De laatste jaren worden de wetswijzigingen overspoeld met allerlei uitzonderingen om alle partijen tevreden te houden. Het zal moeilijk zijn om de meerderheid te krijgen in zowel de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer. Ook nu weer geldt de conclusie van 1999: uiteindelijk beslist de politiek.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Reacties

Diver1955 zegt: op 15-6-2015 om 12:21
Dit betekent dat iedereen er een beetje op achter uit gaat en bepaalde groepen zoals AOW'ers, werklozen etc. er heel veel op achter uit gaan. Dit is voornamelijk weer een actie van de regering om op een slinkse wijze meer geld binnen te krijgen. De rekening wordt bij de zwakkeren in de samenleving gelegd.