×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Mag je met code oranje of rood met de auto de weg op?

Mag je met code oranje of rood met de auto de weg op?

maandag 18 maart 2019 - door Klaas Kroezen sr.

Bij zware weersomstandigheden wordt er gewerkt met codes. Met code rood kun je beter niet de weg op. Maar mag het wel van de autoverzekeraar?

Het KNMI heeft een redelijke indruk van wat wij aan weer kunnen verwachten de komende dagen. Bijvoorbeeld bij storm, windstoten, gladde wegen en slecht zicht door mist, kan het KNMI een bepaalde code afgeven. Door de kleur van de codering kunnen verkeersdeelnemers voor zichzelf inschatten of het verantwoord is om de weg op te gaan. Met code rood kun je jouw reis beter uren of zelfs een dag uitstellen, maar dat is niet altijd mogelijk. Vaak moet je er wel door. Maar wat zijn de gevolgen bij een ongeval? Keert de autoverzekering uit als je bijvoorbeeld ondanks de waarschuwing voor gladde wegen toch de weg op gaat?

Wat betekenen de codes?

De kleurencodering loopt van geel (beperkt gevaar) tot rood (groot gevaar). Daartussen zit nog de code oranje. De betekenissen van de codes zijn volgens de KNMI als volgt:

  • Code geel – Wees alert – De weersomstandigheden kunnen zorgen voor extra gevaar in het verkeer. Je wordt aangespoord om goed op te letten en pas ook je snelheid op de omstandigheden aan.
  • Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op? Houd rekening met zware weersomstandigheden.
  • Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving. Eigenlijk is de boodschap: ‘Ga de weg niet op’. Ook bij een kleine kans op zeer zwaar weer kan de code afgegeven worden. Dat doet het KNMI als de veiligheidsrisico’s groot zijn als het zich wel voor doet.

Is code rood een negatief reisadvies?

Voor bepaalde landen kan een negatief reisadvies gelden. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met onlusten of oorlog in een land. Ga je ondanks een negatief reisadvies toch naar het land of gebied? Dan biedt de reisverzekering geen dekking. Code rood is eigenlijk ook een negatief reisadvies, maar deze waarschuwing heeft geen gevolgen voor de dekking van verzekeringen. De autoverzekering keert bij schade dus gewoon uit. De ernst van een negatief reisadvies is ook niet qua dreiging te vergelijken met de code rood zoals we deze in Nederland kennen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je vooral bij code oranje en rood beter thuis kunt blijven. Maar wees niet bang voor de dekking in de autoverzekering. Voor je eigen veiligheid moet je het gevaar ook niet zelf opzoeken.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties