×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Verdwijnt uw autoverzekering door de zelfrijdende auto?

Verdwijnt uw autoverzekering door de zelfrijdende auto?

woensdag 27 januari 2016 - door Klaas Kroezen sr.

Verdwijnt uw autoverzekering door de zelfrijdende auto?Stelt u zich eens voor dat u in uw auto stapt, een bestemming intypt en u vervolgens naar uw bestemming laat rijden terwijl uzelf een dutje doet, een boek leest of uw e-mails beantwoordt. Dit kan gerealiseerd worden met de introductie van de zelfrijdende auto. Maar de zelfrijdende auto heeft nog meer voordelen. Door deze auto zouden namelijk ook visueel beperkte of oudere mensen in de toekomst hun vrijheid kunnen behouden. Tevens zal de zelfrijdende auto het aantal verkeersslachtoffers drastisch laten dalen.  


Waar staan we vandaag de dag?

Dit lijkt misschien nog wat futuristisch maar er rijden vandaag de dag al veel auto’s rond die kenmerken hebben van een zelfrijdende auto. Deze auto’s hebben bijvoorbeeld remsystemen die aanrijdingen voorkomen of waarschuwingssystemen die assistentie verlenen bij het inparkeren. De bovenstaande zelfwerkende functies zorgen voor 25 tot 45 procent kleinere kans op auto-ongelukken. Om deze reden bieden verzekeraars in Engeland nu al 10 procent premiekorting aan bestuurders van deze auto’s.


De zelfrijdende auto

Het blijft niet alleen bij auto’s met de kenmerken van een zelfrijdende auto. Verschillende bedrijven, zoals Google en Nissan, hebben ook al volledig zelfrijdende auto’s ontwikkeld. Deze auto’s hebben sensoren die objecten, verschillend van voetgangers tot plastic zakjes,  tot 200 meter in alle richtingen kunnen waarnemen.  De software schat in hoe alle objecten rond de auto zich zullen gaan bewegen. Aan de hand van deze informatie kiest de auto een veilige snelheid en een geschikt rijtraject.


De zelfrijdende auto’s worden nu door de verschillende bedrijven getest. Testauto’s van Google hebben al 2 miljoen kilometer aan testritten afgelegd.  Tijdens deze testritten moesten technici, door fouten, helaas nog wel zo nu en dan de controle over het stuur terugnemen. De verwachting is dat de volledig zelfrijdende auto in 2019 geschikt zal zijn voor de consumentmarkt. Wel zullen er pas veel zelfrijdende auto’s afgezet gaan worden wanneer er duidelijke regels en wetgeving zijn rond deze auto’s en wanneer kosten naar beneden zijn gegaan.


De gevolgen voor de premie

De meeste ongevallen worden tegenwoordig veroorzaakt door een menselijke fout. Zelfrijdende auto’s zijn heel anders dan mensen. Zij worden namelijk, in tegenstelling tot mensen, niet moe, raken niet gefrustreerd en zijn continu alert. Daarnaast houden deze auto’s zich aan de maximumsnelheid en doen ze niet aan bumperkleven. Als de zelfrijdende auto’s de hele markt zullen overnemen zal het aantal ongevallen naar verwachting met 81 % dalen.


De zelfrijdende auto zal waarschijnlijk positieve gevolgen voor de premie van de autoverzekering hebben. De premie  zal lager worden omdat het risico op ongevallen behoorlijk verkleind wordt. Maar er is nog een iets anders dat het risico voor verzekeraars verkleint. Eventuele schade door een ongeval met de zelfrijdende auto zal in de toekomst namelijk te verhalen zijn op de autofabrikant of de softwareontwikkelaar van de auto. Deze partijen kunnen aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken omdat geen van de passagiers bij een eventueel ongeluk controle over de auto zou hebben gehad.


De autoverzekering zal blijven bestaan

U zult uzelf misschien afvragen of een autoverzekering nog wel nodig is?  Dit is wel degelijk het geval gezien het feit dat u zich nog steeds moet verzekeren voor bijvoorbeeld brand, diefstal of een natuurramp.  De autoverzekering zal dus nog niet zo snel verdwijnen.


Tevens brengt de zelfrijdende auto ook een nieuw risico met zich mee waartegen u zich wellicht zou moeten verzekeren. Men loopt namelijk het risico dat zijn zelfrijdende auto gehackt wordt. Tegen hackers die kwaad willen is momenteel niet veel te beginnen.  Onderzoek moet ervoor zorgen dat auto’s in de toekomst minder eenvoudig gehackt kunnen worden.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties