×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?

vrijdag 28 oktober 2016 - door Maaike Buijsman

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet wettelijk verplicht. Toch zullen veel hypotheekverstrekkers u wel verplichten om deze verzekering af te sluiten als u een hypotheek gaat afsluiten. Hoe zit dit nu precies?  

Risico bij overlijden

De hypotheekverstrekker wil graag zekerheid dat de hypotheek ook afbetaald kan worden op het moment dat u en of uw partner komt te overlijden. Dit risico kan afgedekt worden door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De verzekering keert een van te voren afgesproken bedrag uit op het moment dat een verzekerde binnen de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Het geld wat de verzekeraar uitkeert na het overlijden van één van de verzekerden, kan worden gebruikt om de hypotheek (deels) af te betalen. Deze verzekering geeft eigenlijk zowel aan u als ook aan de hypotheekverstrekker een stukje zekerheid. De hypotheekverstrekker weet namelijk dat de lening afbetaald kan worden, en uw nabestaande(n) hebben de zekerheid in het huis te kunnen blijven wonen.

Verpanding risicoverzekering

Wanneer de hypotheekverstrekker u verplicht om voor een bepaald bedrag een risicoverzekering af te sluiten, dan zal deze meestal eisen dat de overlijdensrisicoverzekering wordt verpand. Het verpanden van de verzekering betekent dat de hypotheekverstrekker het verzekerd bedrag rechtstreeks ontvangt als de verzekerde(n) komt te overlijden. De verpanding moet ook worden doorgegeven aan de verzekeraar.

Mag u zelf een overlijdensrisicoverzekering uitkiezen?

Ja dat mag en gelukkig maar. Veel hypotheekverstrekkers zullen zelf een risicoverzekering aanbieden in combinatie met de hypotheek. Er zijn echter zoveel verzekeringsmaatschappijen die overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden, dat het vergelijken van deze verzekering absoluut zal lonen. Kijkt u eerst even rond voordat u voor het gemak kiest.

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

  • Wat voor soort overlijdensrisicoverzekering past het beste bij de door u afgesloten hypotheek?
  • De hoogte van het verzekerd bedrag
  • De looptijd van de overlijdensrisicoverzekering
  • Welk leven verzekert u? Dat van uzelf of van uw eventuele partner of allebei? 

Vragen of meer informatie?

Wij helpen u graag op weg bij het vinden en afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering die perfect bij u past. Wij zijn telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0228-511211 of per e-mail; klantenservice@verzekervoordelig.nlWat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!Maaike Buijsman

Geschreven door Maaike Buijsman

Als adviseur binnen de klantenservice verschaft Maaike hulp en advies aan onze klanten. Maaike probeert haar jarenlange ervaring op het gebied van verzekeren op een eenvoudige manier te delen via haar blogs. "Met veel enthousiasme beantwoord ik al uw vragen over verzekeren. Vergeet dus vooral niet te reageren!", aldus Maaike.

Reacties

Jos Bremmers zegt: op 24-5-2017 om 11:39
Ik en mijn vrouw willen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten ik 66 jaar mijn vrouw 62 niet rokers, kunt u mij een offerte aanbieden wat de kosten zijn per maand op twee levens. Bvd, met vriendelijke groet.
Jan de Jong zegt: op 7-11-2016 om 20:36
Wij zijn een echtpaar van 66 en 60 jaar. We bewonen een eigen woning met een waarde van circa 160.000 euro. Hypotheekvrij. (Netto inkomen circa 2350 euro) Als wij een appartement kopen hebben we daar circa 90.000 euro lening voor nodig. (Ik ga hierbij uit van een koopprijs van het appartement van circa 250.00 euro). Op welke kosten moet je dan rekenen voor een overlijdensrisicoverzekering?
J. Schenk zegt: op 2-11-2016 om 11:16
Mijn man en ik willen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor 10 jaar. Mijn man is 64 ik 62. Wij zijn wat aan het vergelijken. Het bedrag wordr waarschijnlijk 30.000 of 50.000. Wilt u mij een offerte aanbieden wat de kosten per maand zullen zijn op 2 levens. Mijn man rookt, ik niet vriendelijke groet Mw. Schenk-Nab