×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Weblog: Indexbeleggen of een beleggingsadviseur?

Weblog: Indexbeleggen of een beleggingsadviseur?

vrijdag 6 juni 2014 - door Klaas Kroezen sr.

Het is een tijdje rustig geweest met reclames over de geweldige resultaten van de zogenaamde 'deskundige beleggingsadviseurs'. Nu het economisch wat beter gaat worden banken weer actief met tv-reclamespotjes om geld door de beleggingsdeskundigen van de bank vakkundig te beleggen.


In januari 2011 heb ik al eens een weblog geschreven over dit onderwerp, zie: Zijn beursanalisten gelegaliseerde oplichters?


Gelukkig zijn door het ingrijpen van de staat de meeste banken weer gezond. Zonder staatssteun zouden onze banken er misschien wel niet meer zijn geweest. De afgelopen jaren gaan daarom niet de boeken in als een bewijs dat de bankwereld in staat is om zelf goed te beleggen.


Arvid Hoffmann en Thomas Post, beide Assistant Professor of Finance aan de Universiteit Maastricht, hebben in een artikel, dat wordt gepubliceerd in het Journal of Behavioral and Experimental Economics, geconcludeerd dat particuliere beleggers beter de aandelenmarkt kunnen volgen door een indexfonds te kopen, dan zelf actief op de beurs te handelen.


In dit onderzoek komt naar voren dat naast de hoge kosten en te weinig diversificatie de 'self-attribution bias' (een bekende theorie uit de psychologie) de slechte resultaten bevorderd. Deze 'zelfbevooroordeling' houdt in dat mensen goede resultaten toeschrijven aan hun eigen talenten en vaardigheden en slechte resultaten aan factoren buiten hun macht (bijvoorbeeld de financiële crisis of pech). Het is net als bij alle takken van de sport. Doet een voetbalelftal het slecht wordt al gauw de trainer ontslagen, maar gaan ze met dezelfde spelers verder en vaak met dezelfde nog slechtere resultaten.


Wil je beleggen en kun je het risico lopen van koersdalingen laat je dan niet beïnvloeden door mensen die zeggen dat ze weten hoe ze moeten beleggen. Hoe meer ze daar van overtuigd zijn hoe desastreuzer de resultaten op den duur kunnen zijn. De bankenwereld heeft daarvoor de afgelopen periode het bewijs geleverd. Kies dan liever voor een indexfonds.


Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties