×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Klantenservice » Het nut van het Waarborgfonds

Het nut van het Waarborgfonds

Stel: u komt terug bij uw auto en ziet dat er iemand tegenaan is gereden. De dader is foetsie en u zit met de schade... wat dan?

Klik hier naar de interactieve video van het Waarborgfonds Motorverkeer.


Komt u na een dagje in de stad terug bij uw netjes geparkeerde auto, ziet u dat iemand er tegenaan is gereden. De dader is nergens te bekennen en heeft ook geen briefje tussen de ruitenwissers gestopt... Feit blijft dat u met de schade zit. Wat kunt u in zo'n geval doen?

Voor dit soort situaties is het Waarborgfonds ontwikkeld. Dit fonds is er speciaal voor schade die is veroorzaakt door een motorrijtuig (een auto, motor of bromfiets) of door een daaraan gekoppelde aanhangwagen. Als de schade dus bijvoorbeeld is aangebracht door een fiets of een winkelwagentje dan kunt u niet terecht bij het Waarborgfonds. Iedereen die is benadeeld door een ongeval met een motorrijtuig kan bij het Waarborgfonds aankloppen. Het maakt dus niet uit of de schade is toegebracht aan een auto, fiets of zelfs een tuinhekje. Voor het Waarborgfonds is wel van groot belang dat de veroorzaker aansprakelijk is.

Het Waarborgfonds betekent een hele geruststelling. In Nederland is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen weliswaar verplicht, maar als de verantwoordelijke niet meer te achterhalen is, ´koop´ je daar als benadeelde dus niets voor. En bovendien zijn er nog steeds mensen die geen verzekering hebben afgesloten. Als blijkt dat zo iemand niet in staat is de schade zelf te betalen, zou u zonder het Waarborgfonds nog met lege handen achter blijven.

Overigens verwacht het Waarborgfonds wel dat u zelf de nodige moeite doet om vast te stellen dat er echt geen andere mogelijkheid is om uw schade uitbetaald te krijgen dan via het Waarborgfonds. Zo moet worden vastgesteld of aan één van de vijf voorwaarden is voldaan voor het kunnen claimen van een schade bij het Waarborgfonds:

1. er is sprake van een onbekende dader

2. de dader is niet verzekerd en kan de schade niet zelf betalen

3. iemand is als erkende gemoedsbezwaarde niet verzekerd en kan zelf de schade niet betalen

4. het motorvoertuig waarmee de schade is aangebracht is gestolen en de bestuurder wist dat

5. de verzekeringsmaatschappij van het veroorzakende motorvoertuig is failliet gegaan.

Ook moet, bij een onbekende dader, alles in het werk worden gesteld om alsnog de identiteit van de dader te achterhalen. Er moet direct aangifte worden gedaan bij de politie. Is de dader wel bekend dan moet de benadeelde de dader schriftelijk aansprakelijk stellen. Tot slot is er bewijs nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een getuigenverklaring.

Er zijn dus wel wat stappen te nemen alvorens het Waarborgfonds een schade accepteert en uitbetaalt. Maar de wetenschap dat er een vangnet is voor situaties zoals hier omschreven blijft toch een geruststellende gedachte. Bovendien, mocht er zoiets gebeuren, dan helpt VerzekerVoordelig.nl u uiteraard bij het indienen van uw claim bij het Waarborgfonds.
 

Zie ook https://waarborgfonds.vereende.nl/vragen-over-schade